Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

LO välkomnar S besked

LO välkomnar att Socialdemokraterna går till val på egen hand.

– Förra valets försök var inte lyckosamt och det är bra att Socialdemokraterna nu går till val på egen hand för att söka största möjliga stöd hos väljarna. Vi tror att man kommer att få ett bra stöd från LO-medlemmar för den här linjen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Han fick inte läsa debattartikeln i Dagens Nyheter förrän på torsdagskvällen, men har löpande varit med och diskuterat tankarna kring det framtida regeringsarbetet. Han är också positiv till samarbetslinjen.

– Det är viktigt att Stefan Löfven som statsministerkandidat får mandat att se till så att man kan bygga en stabil majoritet i riksdagen efter valet. Inte minst eftersom det är så mycket som står på spel i Sverige i dag, med massarbetslöshet och växande klyftor.

Att Socialdemokraterna tar tydligt avstånd från samarbete med SD är också positivt, säger Thorwaldsson. Han kan tänka sig ett regeringssamarbete med alla andra partier. Nästan.

– Jag tror att det är viktigt att det finns två motpoler i politiken, så att väljarna får ett tydligt val. Det är ingen slump att Moderaterna och Socialdemokraterna är huvudmotståndare i valet, det är däremellan som huvudkonflikten finns i svensk politik.

– Om man har en regering som tar in alla partier, vad ska man då välja om man är missnöjd? Det är väldigt viktigt i en demokrati att det finns ett alternativ.

Däremot ser han gärna att andra partier accepterar inviten.

– Jag hoppas verkligen att oppositionen, Centern och Folkpartiet, samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet, öppnar för det här. Speciellt i det läget vi har i dag, med ett främlingsfientligt parti som vågmästare.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.