Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven anklagade förra regeringen för ”miljardsvindleri”

Statsminister Stefan Löfven står fast vid att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Som ett steg på vägen vill han kraftsamla för att få bättre koll på de unga arbetslösa som står allra längst från arbetsmarknaden.

I ett lite gråmulet och kyligt Sundsvall höll Stefan Löfven på fredagen sitt första 1 maj-tal som statsminister På ett välbesökt möte på Stora torget lovade statsministern att hålla fast vid målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och att vägen dit bygger på de investeringar som regeringen just nu förbereder. Det handlar bland annat om investeringar i bostäder, järnvägar och utbildningsplatser.

– Jag ger inte mycket för de förstå sig påarna som våren 2015 säger att det inte går att nå det målet 2020. Vi ska göra allt för detta och vi kommer inte att ge oss förrän vi har nått det målet, säger Stefan Löfven

Med sig till Sundsvall hade Stefan Löfven en ny satsning på unga som står helt utanför arbetsmarknaden. Enligt Löfven handlar det om 86.500 unga som 2014 varken hade jobb, studerade eller var arbetssökande.

– En del har kanske tagit ett studieuppehåll och befinner sig utomlands och mår väl. Men alltför många gör inte det. De kan sitta hemma i föräldrahemmet med neddragna gardiner och mår allt sämre. Vi behöver förbättra kunskapen om den här gruppen, säger Stefan Löfven.

Förutom ökad kunskap vill regeringen skapa en uppsökande verksamhet för att få bättre koll på ungdomar som står utanför. Dessutom ska en nationell samordnare inrättas för att bland annat samla och sprida kunskap.

På fredagsmorgonen kunde Stefan Löfven läsa i DN/Ipsos att opinionsstödet för S faller. Hans slutsats är att det kan bero på att regeringen inte kunnat visa upp sin politik eftersom den rödgröna budgeten röstades ned före jul.

– Opinionsmätningar är alltid opinionsmätningar. Det finns en som gäller för mig och det är på valdagen. Alliansen lyckades med Sverigedemokraterna rösta ner vår budget i december. Hade den budgeten trätt ikraft hade vi haft mycket mer åtgärder igång redan nu, säger Stefan Löfven.

– Det är en högerbudget som ligger nu. I vår vårbudget visar vi skillnaden och hur vi styr om skutan. Nu är det inte längre ensidiga skattesänkningar och därpå följande nedskärningar. Nu är det investeringar i skolan, utbildning och bostäder. Nu är det en ny politik som påbörjas.

Löfven passade också på att anklaga den förra regeringen för ”miljardsvindleri”. Det handlar om nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga som enligt Löfven kostat 110 miljarder kronor men inte lett till lägre ungdomsarbetslöshet.

– För 110 miljarder kronor har vi istället fått 30.000–35.000 fler arbetslösa ungdomar. Det är idioti, säger Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.