Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven bjuder in Lööf – och övriga alliansledare

Centerledaren Annie Lööf kommer att träffa S-ledaren Stefan Löfven på fredagsmorgonen för fortsatta samtal om det parlamentariska läget. Det uppger hon på Twitter. Även FP-ledaren Jan Björklund har bjudits in för nya samtal på fredagen. Och tackat ja. Inbjudan har även gått ut till KD- och M-ledarna.

”I morgon bitti kommer jag att träffa Stefan Löfven. Jag kommer framföra samma sak som jag sagt till talmannen och tidigare i veckan i media”, skriver Annie Lööf på Twitter klockan 16.40 på torsdagen.

Elin Boberg, pressekreterare hos Jan Björklund, säger till DN:

– Ja, vi går dit, absolut. Jag tror inte, och inte Jan heller, att några nyheter är att vänta. Men när regeringsbildaren kallar så kommer vi förstås. Klockan 10.30 ska vi vara där, säger Elin Boberg.

Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven, bekräftar för DN att inbjudan gått ut till samtliga alliansens ledare:

– Och jag har förstått, via Twitter, att Annie Lööf sagt att hon kommer. Även Jan Björklund har accepterat, enligt vad jag känner till.

– Däremot vet jag inte om vi fått klartecken från Moderaterna och Kristdemokraterna, men om medieuppgifter säger att de kommer så stämmer det säkert, säger Nises.

Aftonbladet skriver att KD-ledaren Göran Hägglunds presskontakt Johan Ingerö bekräftat för tidningen att en inbjudan kommit och att man ”sannolikt” avser att gå, om det låter sig göras då partiet har ett styrelsemöte inbokat på fredagen.

– Går det att lösa på en tid som fungerar för båda så är det väl sannolikt att vi går, säger Johan Ingerö till Aftonbladet.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra väntas företräda sitt parti i möten med regeringsbildare Löfven, då Fredrik Reinfeldt valt att mot bakgrund av sin kommande avgång inte delta i samtalen som S-ledaren nu lägger stor energi på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.