Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-det-ar-inte-bara-forsvaret-som-vill-ha-pengar/

Politik

Löfven: Det är inte bara försvaret som vill ha pengar

Stefan Löfven och toppkandidaten Heléne Fritzon på onsdagens presskonferens. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) svarar nu på varför Socialdemokraterna inte vill sätta en prislapp på hur mycket försvaret ska få kosta i framtiden.

– Jag kan lova er att det finns mer än försvaret som vill ha pengar, säger Stefan Löfven.

Rätta artikel

I tisdags lämnade Försvarsberedningen sin slutrapport över vilka satsningar som behöver göras för att stärka det svenska försvaret. Samtliga riksdagspartier ingår i beredningen men bara fyra undertecknade slutrapporten. De fyra borgerliga partierna hoppade av eftersom framför allt Socialdemokraterna sade nej till att slå fast en siffra för hur stor försvarsbudgeten ska vara år 2025.

C, M, L och KD vill att försvarsbudgeten ska vara 84 miljarder kronor år 2025. 

Statsminister Stefan Löfven har varit ovillig att svara på frågor om Försvarsberedningen men på en presskonferens om S valplattform kommenterade han oenigheten.

– När Försvarsberedningen lämnar över sin rapport till regeringen så är det regeringens skyldighet att analysera den och bereda. Den analysen måste göras. Det ska Försvarsmakten göra, det ska Försvarets materielverk göra. Då får vi det underlag som vi sen kan ta fram till en proposition, säger Stefan Löfven.

Han menar att S besked om försvarets finansiering egentligen inte är något dramatiskt utan en helt vanlig ordning som är noga om man ska ta ställning till en nivåhöjning på 26 miljarder kronor. Regeringen måste göra avväganden när den lägger fram sin budget och då måste försvarets kostnader ställas mot andra utgiftsposter.

– Jag kan lova er att det finns mer än försvaret som vill ha pengar. Vi ska förbättra pensioner, vi ska ta bort den orättvisa pensionärsskatten, här ska byggas bostäder, här ska satsas på sjukvård, skolor, järnvägar och vägar. Vi har hur mycket som helst i vårt samhälle som vi behöver göra. Då är det en regerings skyldighet att se den helheten och sedan lägga en budgetproposition där försvarets förmåga ska öka, men låt oss först analysera ingående och sen lägga ihop det med alla andra önskningar som vi vill ha i vårt samhälle, säger Stefan Löfven.

Läs mer: 

ÖB välkomnar rapporten: Balanserat försvar

Hultqvist bryter tystnaden om de borgerligas avhopp: Allmänheten får döma

Ewa Stenberg: Försvarsberedningen är Löfvens haveri