Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Löfven får ihop både regering och budget”

Stefan Löfven kommer att få ihop en regering och en budget under hösten, i första hand tillsammans med Miljöpartiet. Blir det svårt att regera kan det på sikt bli en överenskommelse med FP, tror S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld. Att Reinfeldt överraskande avgick under valnatten underlättar inte för Löfven – och hans ”Öppna era hjärtan”-tal var ett taktiskt misstag.

Det första som händer nu är att Stefan Löfven kommer överens med Miljöpartiet om att bilda regering. Löfven kommer att ta kontakt även med C och FP, men får troligen nobben där.

– Jag skulle tro att det utmynnar i ett nej, de kan inte bara kasta sig från ena blockbildningen till en koalitionsregering, säger Ulf Bjereld.

Att ta med Vänsterpartiet eller inte i ett regeringssamarbete är ett verkligt dilemma för Löfven. Samtidigt som det skulle ge ett stabilare regeringsunderlag gör det också att det blir svårare att komma överens med FP och C längre fram.

– Det finns ingen enkel lösning på V-frågan. Men Löfvens regering kommer att släppas fram, Alliansen har markerat att de inte ska stoppa den. Sedan kommer budgeten och jag tror att Löfven får igenom den också. Jag har svårt att se att Sverigedemokraterna ska kunna stödja Alliansens budget aktivt eftersom de lägger miljarder till flyktingmottagning, konstaterar Ulf Bjereld.

Frågan är vad som händer sedan. Om det blir svajigt och svårregerat för Löfvens minoritetsregering kommer frågan att väckas om Allianspartier kan tänkas vilja stärka regeringen.

– Om regeringen inte får igenom sina förslag i kammaren kanske FP kan ta steget fram och säga att för landets bästa tar de sitt ansvar... Det beror också på hur Allianssamarbetet utkristalliserar sig. Ju längre Alliansen håller ihop, desto svårare blir det för något parti att ta steget över.

Ett samarbete över blockgränserna med FP kan nog inte ske förrän långt in i mandatperioden och efter ett eventuellt partiledarskifte, tror Bjereld.

Sverigedemokraternas framgångar i valet förklarar Bjereld med att det uppstått ett vakuum långt ut på högerkanten efter att de Nya Moderaterna snabbt gått mot mitten.

– Det utrymmet har SD mycket skickligt utnyttjat.

Ett sätt för Moderaterna, som tappat en stor del av sina väljare till just SD , att komma tillbaka – och att samtidigt försvaga SD – vore om partiet återgick till sin mer högerinriktade politik, menar Bjereld.

– Men då kommer man samtidigt att försvåra för att hålla ihop Alliansen, säger Ulf Bjereld.

En annan faktor som gynnat SD är att S och M i synnerhet i mitten av mandatperioden närmat sig varandra mycket.

– Jag tror att väldigt många medborgare har funnit svårt att hitta skillnaden mellan S och M. Löfven och Reinfeldt debatterade som om det var svenskt mästerskap för revisorer. Det kan ha bidragit till att många tyckte att det var samma skrot och korn, och att SD var det enda egentliga oppositionspartiet som var kvar

Att Reinfeldt överraskande avgick under valnatten gör det paradoxalt nog svårare för Löfven.

– Jag trodde att han skulle avgå ganska tidigt under mandatperioden, men blev förvånad att han gjorde det på valnatten. Han underlättar för blocköverskridande överenskommelser, men man kan samtidigt tänka sig att det svensk politik behöver är stabilitet. Löfven skulle ha behövt Reinfeldt som en stabil motpart att ta spjärn emot. Risken finns att Moderaterna tappar ännu mer nu när de ägnar sig åt interna saker, Reinfeldt är en lame duck och man inte har några tänder utåt.

Reinfeldts ”Öppna era hjärtan”-tal har också visat sig vara ett taktiskt misstag, menar Bjereld.

– Oavsett vad som var hans avsikt med talet så bidrog det till att flyktingpolitiken kom upp på dagordningen, och det är SD:s enda profilfråga. Det var ett värdeladdat statement från Reinfeldts sida, han hade säkert redan då bestämt sig för att avgå vid en valförlust och ville lämna ett avtryck. Han är stor motståndare till all främlingsfientlighet. Han hoppades kanske att det skulle vända valrörelsen, men det lyckades inte.

Tvärtom fick han upp en fråga som gynnade SD, menar Bjereld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.