Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven får nobben igen

Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Inför ett hotande budgetnederlag sträcker statsminister Stefan Löfven än en gång ut handen till C och FP. ”Jag är beredd att göra det”, säger han om samarbete över blockgränsen. Men Jan Björklund och Annie Lööf ställer sig återigen kallsinniga.

Sverigedemokraterna har hotat att fälla regeringens budget, men partiet har hittills valt att hålla alla på halster om hur det till slut kommer att agera. Stefan Löfven verkar dock inställd på att sitta kvar hur det än går i omröstningen den 3 december.

– Det är en besvärlig situation men det behöver inte betyda per automatik att man avgår, säger Löfven till reportrar i New York där han avslutat ett tre dagar långt besök.

Alternativet skulle vara samarbeten över blockgränsen. Löfven påminner om att han ”sträckte ut en hand” direkt efter valet i september.

– Då var det inte aktuellt. Men det kan komma att bli aktuellt om vi inte ska sätta Sverige i en svår situation, säger statsministern.

Löfven listar några frågor där han tror samarbete kan krävas. Dit hör energifrågan och försvarsfrågan som han anser måste få långsiktiga lösningar.

–När det gäller utvecklingen av landsbygden ser jag definitivt Centerpartiet som en samtalspartner. När det gäller utvecklingen av näringslivet och jämställdhet ser jag Folkpartiet som en möjlig samtalspartner. Men även andra kan komma in i de sammanhangen.

Inga diskussioner har inletts, enligt Löfven, men handen är fortfarande utsträckt.

– Vi måste hitta lösningar. Det hjälper inte Sverige ett dugg att sitta i varsitt dike och säga att ”jag har rätt” utan vi måste se till att ta Sverige framåt.

Centerledaren Annie Lööf och Folkpartiledaren Jan Björklund har upprepade gånger avvisat Löfvens samarbetsinviter – och så även den här gången: ”Samtal gör ingen statsbudget, vilket Löfven borde veta. Centerpartiet kommer att rösta för vår budget som skapar bättre villkor för företag, miljö och landsbygd”, skriver Annie Lööf i en kommentar till TT.

Jan Björklund är lika avvisande: ”Vi lägger fram vårt valmanifest som budgetmotion i riksdagen, och hör och häpna; vi röstar på vårt förslag”, skriver han till TT.

Nyligen var C och FP dessutom med om att köra över S-MP-regeringen om motorvägsbygget Förbifart Stockholm, som regeringen fryste strax efter det att den tillträdde.

Löfvens regeringspartner Miljöpartiet vill stoppa bygget och prioritera kollektivtrafik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.