Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-forsvarar-avtalet-trots-tapp-till-sd/

Politik

Löfven försvarar avtalet trots tapp till SD

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Lisa Mattisson

Stefan Löfven (S) försvarar Januariavtalet trots att tunga S-toppar pekar ut det som orsaken till att partiets väljare flyr till SD.

– Vi kommer att genomdriva bra socialdemokratisk politik, säger statsministern.

Sverigedemokraterna går framåt och och Socialdemokraterna bakåt enligt DN/Ipsos oktobermätning. Avståndet mellan partierna i opinionen är nu bara 1 procentenhet. S sitter inte säkert på positionen som landets största parti.

Ledande socialdemokrater är mycket oroade av utvecklingen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sade till DN på onsdagen att det stora inslaget av borgerlig politik i Januariavtalet avskräcker arbetarväljare. Han pekade på den slopade värnskatten och uppluckringen av arbetsrätten. Andra S-toppar var inne på samma linje.

S-ledaren Stefan Löfven försvarar avtalet med MP, C och L när DN ställer frågor till honom om den interna S-kritiken.

– När det gäller värnskatten så spelar det ingen roll vilket regeringsalternativ vi pratar om. Det fanns två i januari och bägge hade inneburit att värnskatten försvunnit, säger statsministern.

Han pekar på att avtalet även innehåller förhandlingsvinster för S.

– Januariavtalet innebär också att vi kommer att genomdriva mycket bra socialdemokratisk politik. I den första budgeten som vi lagt nu finns det 30 punkter som vi gick och knackade dörr med förra hösten.

Stefan Löfven hävdar att han möter mycket förståelse för agerandet i regeringsfrågan när han är ute i landet, senast nu i veckan i Kalmar län.

– Jag var i går i Emmaboda och hade möte. Det kom så mycket folk att vi var tvungna att stänga dörren. Det finns en stor förståelse för att i ett komplext parlamentariskt läge så måste något göras. Alternativet hade varit att låta moderater och sverigedemokrater styra. Då hade samhället gått i en helt annan riktning.

Andra kritiska röster efterlyser en strategi från partiledningen som tydliggör vad partiet vill, till skillnad från vad man anser sig tvungen att göra i regeringsställning på grund av kohandel med andra partier. Stefan Löfven pekar på två initiativ som enligt honom ska bidra till detta.

Det ena är en jämlikhetskommission som regeringen har tillsatt och som ska avrapportera nästa år. Det andra är en arbetsgrupp inom partiet som ska se över Socialdemokraternas sjukvårdspolitik, ett problemområde enligt partiets valanalys. Arbetsgruppen leds av socialminister Lena Hallengren.