Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-ger-upp-forsoken-att-bilda-regering/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven ger upp försöken att bilda regering

13:22. Se Stefan Löfvens pressträff efter samtalet med talman Andreas Norlén.

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade på måndagsförmiddagen, som väntat, att han ger upp försöken att bilda regering. 

Detta meddelade han efter sitt möte med talman Andreas Norlén. 

– I nuläget finns det inte förutsättningar för mig att bilda en regering som tolereras i riksdagen, säger han.

VAL 2018

Som väntat meddelade Stefan Löfven att det inte finns förutsättningar att bilda en av honom ledd regering. 

Löfven upprepade till stor del det han sade för en vecka sedan – nämligen att samtal mellan honom och övriga partiledare varit konstruktiva, trots att det inte lett till någonting konkret.

– Samtalen med de andra partiledarna har varit uppriktiga. Det har lett till större förståelse för varandras positioner, säger Löfven.

Han ville inte gå in på några detaljer om vad som sades under hans samtal, och med vem han samtalat med. Inte heller svarade han på vem han anser nu bör få sonderingsuppdraget.

– Mitt uppdrag är att bilda en regering som tolereras i kammaren och det är fortfarande väldigt stora låsningar, säger Löfven och fortsätter: 

– Vi är inte inne i en förhandlingsposition, vi har inte förhandlat. Men man lär sig mer om varandras situationer. Nu är det talmannen som styr processen.

Löfven säger fortsatt att han anser att den största regeringskonstellationen ska få bilda regering, och att han fortsatt inte vill se en samlingsregering. 

– Jag kan inte utesluta att landet skulle hamna i en besvärlig situation, men som det ser ut nu är det inte ett förstahandsalternativ.

På frågan om han ser några möjligheter att bilda regering med Centerpartiet och Liberalerna antyder han att förhandlingarna med mittenpartierna misslyckats.

– Nej, som jag har sagt till talmannen så ser jag ingen möjlighet att bilda en regering som tolereras av riksdagen, säger Stefan Löfven.

Nu har både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) fått två veckor var på sig att sondera möjligheterna att bilda regering – och båda har misslyckats. Vad som händer nu är upp till talmannen. 

Talmannen samtalar med samtliga partiledare under dagen – först ut är Ulf Kristersson klockan 12.00.

Schema hos talmannen

12.00: Ulf Kristersson (M)

12.30: Jimmie Åkesson (SD) 

13.00: Annie Lööf (C) 

13.30: Jonas Sjöstedt (V) 

14.00: Ebba Busch Thor (KD) 

14.30: Jan Björklund (L) 

15.00: Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.