Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-haller-presstraff-ska-presentera-en-regeringsombildning/

Politik

Ardalan Shekarabi och Lena Micko nya ministrar

01:42. Här presenterar Löfven Ardalan Shekarabi och Lena Micko som nya ministrar.

Bara tre veckor efter den förra regeringsombildningen tvingas statsminister Stefan Löfven utse nya statsråd. Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister och Lena Micko tar över jobbet som civilminister.

– Det är två mycket kompetenta personer som nu får ansvaret, säger Stefan Löfven.

I måndags meddelade Annika Strandhäll (S) i DN att hon på grund av familjeskäl lämnar regeringen och jobbet som socialförsäkringsminister. Redan på tisdagen var hennes efterträdare utsedd. Det blir tidigare civilminister Ardalan Shekarabi som nu får ansvaret för i första hand sjukförsäkringar och pensioner.

– Det här är frågor som är själva grunden för vårt välfärdssystem och en mycket viktig del i bygget av ett starkt samhälle, säger statsminister Stefan Löfven.

Han tillägger att en av Ardalan Shekarabis viktigaste uppgifter blir att jobba för att Sveriges pensionärer ska få den ekonomiska trygghet som de förtjänar.

– Med Januariavtalet har vi pekat ut riktningen för högre pensioner. Det ska genomföras, säger Stefan Löfven.

Samtidigt blir Lena Micko ny civilminster. Hon har en gedigen bakgrund inom socialdemokratin och har bland annat varit ledamot av partiets verkställande utskott de senaste elva åren. Hon kommer närmast från jobbet som andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, där hon tidigare var ordförande.

– Tillsammans med flera andra statsråd kommer hon att ha i uppdrag att garantera god och säker välfärd i hela landet, säger Stefan Löfven.

Tisdagens regeringsombildning innebär att det är andra gången på tre veckor som statsministern tvingas presentera nya ministrar. I samband med regeringsförklaringen den 10 september utsågs Ann Linde (S) till ny utrikesminister och Anna Hallberg (S) till ny utrikeshandelsminister.

Som civilminister får Lena Micko ansvar för kommunerna. Med en bakgrund både inom SKL och som kommunalråd i Linköping är hon väl medveten om vilka ekonomiska utmaningar som många kommuner nu står inför. Därför ser hon som en av sina viktigaste uppgifter att städa upp bland de riktade statsbidrag som staten nu delar ut till kommunerna.

– Det finns 160 detaljerade statsbidrag och det har gått så långt att kommunerna inte ens söker de här bidragen eftersom det är för mycket administration. Det är bättre att ge generella statsbidrag så att kommunerna bättre kan anpassa det efter de olika förutsättningar som finns runt om i landet, säger Lena Micko.

I regeringens höstbudget fick kommunerna fem miljarder extra i generella statsbidrag. Flera kommuner anser att det är för lite för att klara av verksamheten.

– Mer resurser behövs, det är jag mycket medveten om. Men det är inte svaret på alla frågor för det finns inte så mycket pengar. Man måste göra många olika saker och jobba på olika fronter, säger Lena Micko.

Hon håller inte riktigt med om att kommunerna generellt befinner sig i ekonomisk kris.

– Vissa kommuner har det tuffare och det kan man kalla kris. Men jag tror att de initiativ som pågår nu, inte minst med kostnadsutjämning, kommer att betyda mycket, säger Lena Micko.

– Det blir för ensidigt att bara kalla det för kris. Det är väldigt allvarligt men samtidigt är det frågor som jag tror att vi kan lösa, tillägger hon.

Ardalan Shekarabi tar med sig spelfrågorna från sitt gamla departement men kommer i övrigt att få ägna sig åt de stora socialförsäkringssystemen. Han har inga problem med att peka ut vilken som blir hans viktigaste prioritering i sin nya ministerroll.

– Det är ingen tvekan om att det är pensionerna. Det är en av de allra mest centrala delarna av den svenska välfärden. Vi ser att pensionerna är för låga. Vi gick till val på att höja pensionerna och det finns med i Januariavtalet. Det är löften som förpliktigar och nu ska vi förverkliga detta, säger Ardalan Shekarabi.

I och med att befolkningen blir allt äldre kommer frågan om finansieringen av pensionssystemet att aktualiseras under mandatperioden. Ardalan Shekarabi framhåller att det finns en överenskommelse om finansieringen inom ramen för den parlamentariska Pensionsgruppens arbete.

– Jag kommer att återkomma till den frågan. Det är en väldigt viktig fråga framåt att vi kan se till att finansiera systemet så att människor får tillräckligt höga pensioner. Det kommer att kräva åtgärder. Det kommer också att ta tid men jag skulle säga att det är helt avgörande för välfärden, säger han.

Ardalan Shekarabi får även ansvaret för att genomföra ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften: familjeveckan, som innebär att föräldrar i ett första steg ska få tre betalda extra lediga dagar per år under perioden när barnen är mellan fyra och sexton år.

– Vi kommer att återkomma om datumen för genomförandet. Det är en viktig fråga för barnfamiljer för att få ihop förutsättningarna för yrkesliv och familjeliv, säger Ardalan Shekarabi.

Läs mer: Annika Strandhäll avgår som minister – ”Flickorna behöver mig”