Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven hånas för pinsamma missen

01:31. Statsministerns miss på presskonferensen efter det nordisk-baltiska toppmötet på Rosenbad. ”Det här är fel papper.”​

Statsminister Stefan Löfven (S) hade svårt att komma ihåg namnen på sina gäster på sin första presskonferens som värd för ett internationellt politiskt möte. Estland hade skickat sin utrikeshandelsminister Anne Sulling till det nordisk-baltiska toppmötet i Stockholm. Men hennes namn kom Löfven inte ihåg när han glömt sin fusklapp.

Det var efter mötet i måndags kväll som Stefan Löfven skulle inleda presskonferensen i pressrummet Bella Venezia i regeringskansliet Rosenbad med att presentera gästerna från de fem nordiska länderna och de tre baltstaterna.

Efter presentationen av den första gästen, den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt som stod närmast Löfven, uppstod plötsligt en pinsamt tystnad när det var dags att presentera den estländska utrikeshandelsministern Anne Sulling.

– Jag har fått fel papper, hörs Stefan Löfven säga på engelska.

Till sin presschef Odd Guteland som går fram frågar han sedan.

– Finns det något nytt papper här?

Misstaget hånades på sociala medier av Löfvens politiska motståndare på mikrobloggen Twitter.

”Det gick väl sådär för Stefan”, ironiserar Robert Östholm, presschef på arbetsgivarorganisationen Visita, som drivit en intensiv kampanj för att få behålla den sänkta arbetsgivaravgiften för unga som nu ska höjas av den rödgröna regeringen.

Efter teaterviskning av Odd Guteland som DN hörde från andra bänk i presskonferensrummet, några meter från ländernas ledare, fann sig Löfven efter misstaget och presenterade den estländska utrikeshandelsministern – med hennes rätta namn.

Därefter fortsatte presentationen av övriga fem statsministrar på presskonferensen – Erna Solberg, Norge, Algirdas Butkeicius, Litauen, Laimdota Straujuma, Lettland, Sigmundur David Gunnlaugsson​, Island, och Alexander Stubb, Finland - utan fler missöden.

Mötet handlade bland annat om Rysslands ökade militära närvaro i Östersjön och den svenska regeringens omdiskuterade erkännande av Palestina.

Löfven, som helt saknar erfarenhet från regering och riksdag innan han blivit statsminister, hade också problem förra veckan när han skapade förvirring i EU-nämnden om den svenska regeringens linje inför klimatförhandlingarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.