Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven höjde tonläget mot regeringen

”Siffertrixande.” ”Påhitt.” ”Tabberaset i Harpsund.” S-ledaren Stefan Löfven höjde tonläget mot regeringen i SVT:s partiledardebatt i går kväll. Statsminister Fredrik Reinfeldt svarade med att anklaga Socialdemokraternas politik för att skapa högre arbetslöshet bland unga.

– I våras när vi stod här sa Reinfeldt att sysselsättningen ökat med 300.000. Nu är det 200.000. Det är ett siffertrixande, vidhöll Stefan Löfven när strålkastarna slocknat.

Fredrik Reinfeldt tyckte att han hållit "en lugn och konsekvent linje" i debatten. När det gällde sysselsättningssiffrorna slog han fast:

– Det är drygt 200.000 i ökad sysselsättning jämfört med när vi tillträdde.

Inför debatten höll Stefan Löfven ett telefonmöte med de två andra rödgröna partiledarna, Åsa Romson (MP) och Jonas Sjöstedt (V). Enligt Sjöstedt träffas de regelbundet, trots att samarbetet mellan de rödgröna partierna avslutades efter valförlusten för två år sedan.

Knappt två år före nästa val blev jobben den stora frågan i partiledardebatten. När de två statsministerkandidaterna drabbade samman blev tonläget hårt.

– Ni är bra på siffertrixande, sade Löfven och spände ögonen i statsministern.

Han anklagade finansminister Anders Borg för liknande ”påhitt” med siffror och beskrev regeringens förhandlingar om höstbudgeten som ”tabberaset i Harpsund”.

Reinfeldt anklagade de rödgrönas politik för att leda till högre arbetslöshet bland unga. Han fick understöd av Centerpartiets Annie Lööf.

– Du ger miljoner till svenska företag, men du tar miljarder, sade hon.

Åsa Romson och Jonas Sjöstedt beskrev regeringens planerade sänkning av bolagsskatten som bortkastade pengar som i stället borde användas till infrastruktur, utbildning och fler lärare.

De tv-tittare som bytte kanal efter att ha sett nypremiären av ”Solsidan” i TV4 hamnade mitt i en het debatt om invandring och integration en halvtimme in i debatten. Sverigedemokraternas ledaren Jimmie Åkesson attackerades av alla sju andra partier för att han kraftigt vill minska asyl- och anhöriginvandringen.

SD-ledaren svarade med att fråga folkpartiledaren Jan Björklund hur det är humant att ta pengar från biståndsbudgeten och lägga dem på migranter som kommit till Sverige.

– Det är ingen human politik, sade Åkesson.

Björklund svarade med att kalla Åkessons politik ”ren egoism”.

I debattens andra timme hettade det till om sjukförsäkringen.

– Vinner vi valet ska vi återinföra en mänsklig försäkring, lovade Jonas Sjöstedt.

Löfven instämde och kallade dagens regler ”stela och omänskliga”.

Det fick statsministern att kontra med att han nu åtminstone hade fått ett besked:

– Ni kommer att öppna dörren till förtidspensioneringarna igen.

I slutet av debatten, när tittarsiffrorna brukar vara som lägst, tog programledarna upp frågan om vinster i välfärden som just nu splittrar Socialdemokraterna. I debatten drabbade V-ledaren Jonas Sjöstedt ihop med KD-ledaren Göran Hägglund.

– Ni är fixerade vid ägande och överskott. För mig är det viktiga kvalitet, sade Hägglund.

Hur Socialdemokraternas kommande kompromiss ser ut gav Löfven inget besked om.

– Det viktigaste är höga kvalitetsmål, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.