Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven: Inga planer för asyltak

Stefan Löfven intervjuas av journalister vid Världsekonomiskt forum i Davos.
Stefan Löfven intervjuas av journalister vid Världsekonomiskt forum i Davos. Foto: Lars Larsson/TT

Sverige har inga planer på att införa något asyltak, enligt statsministern.

”Jag ser inte hur det skulle fungera”, säger Stefan Löfven apropå att Österrike diskuterar det.

Han säger att han inte förstår hur ett sådant tak skulle räknas fram. Österrike uppges vilja sätta siffran 37.500 för i år som övre gräns för antalet asylsökande.

Vad är det för skillnad på att sätta ett tak och att som regeringen talat om att mottagandet i Sverige måste ner till 1 000-2 000 i veckan?

– Om vi sätter ett tak om x antal och det kommer en till och söker asyl, säger vi då att nu vart det en för mycket? Då bryter vi mot internationella konventioner, säger Löfven.

– Men när vi fick en så dramatisk ökning i höstas, det kunde alla förstå att då riskerar vi att få en välfärd som inte fungerar och att vi måste vidta åtgärder.

Löfven säger, på en internationell presskonferens på Världsekonomiskt forum i Davos, att EU har högst några månader på sig att lösa flyktingkrisen och ett mer delat ansvar än nu.

– Sedan är det vår och då kommer antalet flyktingar till Europa stiga igen, säger Löfven och varnar för att hela unionen kan svaja om det inte löses.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.