Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Löfven inte värdig att leda vårt fina land”

03:26. Mattias Karlsson höll tal på Sverigedemokraternas kommun och landstingsmöte i Västerås och gick till hård attack mot Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven är inte värdig att leda landet. Den anser den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson. Samtidigt skärper han kraven på en ändrad invandringspolitik inför nyvalet.

Den 37-årige partiledarvikarien möttes av stående ovationer av drygt 800 lokalpolitiker när han skulle informera om riksdagsgruppens budgetbeslut på Sverigedemokraterna kommun- och landstingsdagar. I tisdags beslutade sig SD för att bryta praxis och rösta på alliansens budget i stället för att lägga ner sina röster i den slutliga omröstningen i riksdagen.

För det beslutet har SD-ledningen starkt stöd i partiet, visar flera undersökningar. Men kritiken har varit hård från bland andra Stefan Löfven som i en DN Debatt-artikel i lördags skrev att agerandet är visar att SD är nyfascistiskt eftersom det inte respekterar demokratiska spelregler.

I sitt tal slog den tillfällige ledaren för riksdagens tredje största parti tillbaka. Han kallade S-ledarens hantering av regeringskrisen för ”tafatt och amatörmässig”.

– Den som inte ens i ett så här allvarligt läge förmår att resa sig ur sandlådan, han kanske ska stanna i sandlådan. En person är i alla fall inte värdig att leda vårt fina land, sade Mattias Karlsson i sitt tal.

Han är inte alls lika hård i sitt omdöme om den troliga blivande moderatledaren.

– Det återstår att se. Vi har sett väldigt lite av Anna Kinberg Batra än så länge, säger Mattias Karlsson till DN.

SD kan tänka sig att stödja henne - om hon ställer upp på en ändrad invandringpolitik

– Jag skulle absolut kunna ha en statsminister som för Sverige in på rätt kurs, säger Karlsson.

På frågan om han tycker att det vore bra om allianspartierna begärde en misstroendeomröstning mot Löfven i riksdagen svarade SD-ledaren att han inte tänkt igenom den saken än.

Han skärpte samtidigt kraven för att inte också rösta ner en rödgrön eller borgerlig budget efter nyvalet i vår. Före budgetomröstningen i onsdags gällde att SD skulle rösta emot alla förslag som ökar invandringen. Men inför det extra riksdagsvalet den 22 mars skärper nu SD kravet.

– Vi kommer att rösta emot alla budgetar som inte bromsar den pågående massinvandringen, sade Karlsson.

Det skärpta kravet gäller från och med det extra riksdagsvalet, förklarade han efteråt.

– Nu är vi i en ny situation i en ny valrörelse, säger Mattias Karlsson till DN.

Partiets målsättning är att så snart som möjligt få ner asyl- och anhöriginvandringen till samma nivå som Finland, Danmark och Norge.

En ny opinionsmätning på lördagen från institutet Yougov gav SD 17,7 procent, något som får SD-ledaren att sikta på att gå om Moderaterna och bli näst största parti. Om partiledaren Jimmie Åkesson är tillbaka då är osäkert.

– Det är vår utgångspunkt att han ska komma tillbaka så snart som möjligt, säger Karlsson.

Han försäkrade i sitt tal att han helst inte vill leda partiet i den kommande valrörelsen.

– Ingen skulle bli gladare än jag om Jimmie kom tillbaka, sade han.

Åkessons pressekreterare Henrik Vinge sade dock i lördags att Åkessons sjukskrivning för utmattningssyndrom till den 31 januari kan komma att förlängas. För att muntra upp sin partiledare höll ombuden unisont upp skyltar när en bildhälsning skickades från Västerås.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.