Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven: Jag är inte nervös

Jobben – framför allt för unga – blir den viktigaste frågan både för Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i kvällens tv-debatt i Sveriges Television. Det sade de båda statsministerkandidaterna när de anlände till tv-huset på Gärdet.

S-ledaren Stefan Löfven gör debut i debattsammanhang. Eftersom han inte sitter i riksdagen får han inte kliva upp i talarstolen under de kommande drygt två åren som återstår till valet 2014.

Därför blir tv-debatterna särskilt viktiga för Stefan Löfven, som just nu rider på en våg av höga opinionssiffror, men får kritik för att han inte ger besked om Socialdemokraternas politik. För honom blir arbetslösheten den vitkigaste frågan i kvällens debatt.

– Vi har en regering som fullständigt misslyckats med jobben och nu gäller det att höra om de har några förslag, säger han till DN.se.

Är du nervös?

– Nej, svarade Stefan Löfven som laddad inför sin första partiledardebatt med en promenad och att titta på hockey-VM.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anlände sist till tv-hsuet av de åtta partiledarna. På frågan om han är nervös svarade Moderatledaren sade att han "har väldig respekt för situationen".

– Det är en viktig temperaturmätare i ett nytt politiskt läge, säger han.

Reinfeldt har laddat genom att gå igenom flera av de resor han gjort i landet på sistone. Den viktigaste frågan för honom ungdomsarbetslösheten.

– Deras tyngsta försdlag är att man ska fördubbla löneskatterna för 550.000 människor på svensk arbetsmarnad under 26 år. Och då menar de att de ska ge fler jobb, säger han.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund, som fortsätter att plågas av opinionssiffror en bit under 4-procentsspärren, berättade när han anlände till SVT-huset att de fyra borgerliga partiledarna för en tid sedan pratade ihop sig inför debatten. Hans viktigaste ämne blir familjen, men han förnekar att han ska tala om bara "sina" ämnen som socialminister.

– I dag är vi partiledare och representerar respektive parti, säger han.

Folkpartiledaren Jan Björklund medgav att det finns en risk att småpartierna kommer i skuggan av den första statsministerkandidatduellen mellan Reinfeldt och Löfven.

– Det är fullt tänkbart. Men det är två och ett halvt år kvar till nästa val och det hinner flyta mycket vatten under broarna innan dess.

Miljöpartoets språkrör Gustav Friodolin anlände med barnvagn till en mansdominerad debatt med bara en kvinna: Centerpartiets partiledare Annie Lööf som precis som Fridolin debuterar i en tv-sänd partiledardebatt i kväll.

– Det var min tur. Jag och Åsa (Romson, DN.se:s anmärkning) delar på det, konstaterade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.