Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven kallar SD:s hot för ”överloppsgärning”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD:s besked att väcka en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist är en ”överloppsgärning”, enligt Stefan Löfven i SVT:s Morgonstudion. Partiet efterlyste på onsdagen också ett misstroende mot statsministern.

– För det första är det definitivt en överloppsgärning att ge sig på Peter Hultqvist därför att han hade inget ansvar för någon av de här myndigheterna som var inblandade [i it-skandalen på Transportstyrelsen], säger Stefan Löfven.

Läs mer: It-skandalen på Transportstyrelsen

Dessutom, säger han, har regeringen kunnat påvisa för konstitutionsutskottet att Peter Hultqvist hade all anledning att tro att informationsgångarna i regeringskansliet fungerade. Under kartläggningen av it-skandalen kunde DN på onsdagen avslöja att kartlagts har det framkommit att beslut om att frångå säkerhetsreglerna fattades redan under den borgerliga regeringens styre sommaren 2014.

Ewa Stenberg: Säkerhetsskandalen stänker på den förra regeringen

Det skulle kunna innebära att allianspartierna betraktar saken på ett annat sätt och därmed förhålla sig annorlunda till en eventuell misstroendeförklaring av försvarsministern, vilket oppositionen väntas lämna besked om inom kort. SD:s missförtroende mot statsministern, för att han ”inte tar sitt ansvar på allvar”, saknar stöd hos samtliga andra riksdagspartier.

Läs mer: SD får inget stöd för misstroendet mot statsministern

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.