Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-kan-behova-mer-tid/

Politik

Löfven kan behöva mer tid

01:14. Stefan Löfven spelar korten nära kroppen när det gäller samtalen med Centerpartiet och deras krav för att låta honom röstas igenom som statsminister. – Jag vet inte hur kraven är preciserade och formulerade än, säger Löfven.

Efter Centerns kravlista för att kunna stödja en S-regering utesluter inte statsminister Stefan Löfven att han behöver mer tid för att kunna få fram ett regeringsunderlag.

– Jag kan inte avgöra nu om jag behöver mer tid. Jag måste först se kraven och föra samtal om dem, säger Stefan Löfven.

Hans Olsson
Rätta artikel

I tisdags gav C-ledaren Annie Lööf besked i en DN-intervju om att Centern de kommande dagarna kommer att överlämna en kravlista till Stefan Löfven. Kraven gäller bland annat områden som skattesänkningar samt bostads- och arbetsmarknadspolitik, och är en förutsättning för att C ska överväga att släppa fram en S-ledd regering.

Redan på måndag ska Stefan Löfven berätta för talmannen vilka partier som ska ingå i hans regeringsunderlag. Det innebär att Löfven bara har några dagar på sig att försäkra sig om Centerns stöd.

Läs mer: Lööfs kravlista för att överväga att släppa fram Löfven

Statsministern vill inte ge några prognoser om hur det kommer att gå.

– Det är komplext, det är ingen tvekan om det. Å andra sidan har vi alla partier skyldighet att ta den här processen framåt. Sverige ska ha en handlingskraftig regering. Då måste vi alla kunna ge och ta, det är det som är kännetecken på en förhandling, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: Mickan Palmqvist

Han vill inte gå in på när han kommer att träffa Annie Lööf och hur han ser på de sakområden som C har på sin kravlista.

Ewa Stenberg: C öppnar dörren på glänt för Löfven men kraven är hårda

– Jag vill se karaktären på de här kraven och hur de är formulerade. Därefter kan jag bestämma vad som går att diskutera.

– Nu vet vi åtminstone vilka områden som Centerpartiet vill diskutera. Jag har hela tiden sagt att jag vill ha ett blocköverskridande samarbete. Om de redogör för sina krav så är det ett steg framåt, säger Stefan Löfven och tillägger att det ligger i sakens natur att alla partier måste kompromissa i en förhandling.

Samtidigt har C nu definitivt sagt nej till att sitta i en S-ledd regering.

– Jag har sagt hela tiden, man kan både ha samarbete i regering och sitta i koalition eller ha samarbete i riksdagen. Det kan vara allt från ett rent budgetsamarbete till ett budgetsamarbete och samarbete inom andra områden. Där har jag varit flexibel och jag menar att det viktigaste är att vi får till ett blocköverskridande samarbete, säger Stefan Löfven.

Han vill inte gå in på vilka regeringskonstellationer han nu ser som mest sannolika.

– Det är det som jag håller på att fundera på och ska lämna besked till talmannen på måndag så det vill jag återkomma till.

V-ledaren: Våra mandat är nödvändiga