Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven knappar in på Reinfeldt

Stefan Löfven minskar avståndet till Fredrik Reinfeldt i statsministermatchen. Väljarna tror att S-ledaren har bättre möjligheter än Reinfeldt att få majoritet i riksdagen, visar DN/Ipsos mätning. ”Stefan Löfven har ett bättre utgångsläge än Mona Sahlin”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Stefan Löfven har statistiskt säkerställda ökningar inom samtliga fem områden som Ipsos mäter i den så kallade ”statsministermatchen”.

Svenska folket litar mer på Fredrik Reinfeldt när det gäller att leda regeringens arbete, företräda Sverige utomlands och leda landet genom en kris. Utmanaren Stefan Löfven anses, precis som tidigare, vara bättre på att ingjuta hopp om en bättre framtid.

Den stora förändringen jämfört med den senaste mätningen i april förra året är att Stefan Löfven tagit över ledartröjan när det gäller förmågan att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen. Det är ett intressant skifte då en av alliansens huvudstrategier inför valrörelsen är att trycka på regeringsfrågan och kritisera Socialdemokraterna för att inte göra upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet före valet.

– Det rådande opinionsläget gör det svårare för Fredrik Reinfeldt att hävda att alliansen är det enda trovärdiga regeringsalternativet. Med svagt samlat stöd för alliansen och två partier under riksdagsspärren kan Stefan Löfven skicka frågan i retur till statsministern, säger David Ahlin.

–  Det är inte bara det att Stefan Löfven stärker sin position, Fredrik Reinfeldt noterar dessutom en statistisk signifikant minskning när det gäller att få ihop en majoritet för sin politik i riksdagen.

På de områden där Fredrik Reinfeldt leder har gapet minskat avsevärt det senaste året. I en jämförelse med sin företrädare Mona Sahlin står sig Stefan Löfven mycket bättre. Vid samma tid före valet 2010 ledde moderatledaren Fredrik Reinfeldt i samtliga fem undersökta kategorier.

– Mätningen visar att Stefan Löfven stärker sin ställning som statsministerkandidat. Jämfört med Mona Sahlin är Stefan Löfven en svårare motståndare för Fredrik Reinfeldt, säger David Ahlin.

Jämförelsen med Mona Sahlin är inte den enda som Stefan Löfven klarar bra. Även när Löfvens siffror ställs mot hur det såg ut för Fredrik Reinfeldt när han utmanade Göran Persson i valet 2006 ser det positivt ut för S-ledaren.

– Jag tycker egentligen att det är mer intressant att jämföra med läget inför valet 2006. Då hade Göran Persson suttit två mandatperioder, precis som Fredrik Reinfeldt, och hans regering anklagades för att vara lite trött och ha slut på idéer, säger David Ahlin.

Trots att Socialdemokraterna pressades av långt regeringsinnehav, dåliga opinionssiffror och en samlad opposition ledde Göran Persson tre av de fyra grenar som då undersöktes. Fredrik Reinfeldt hade ledningen när det gällde att ingjuta hopp om en bättre framtid.

– Nu har vi samma läge fast precis omvänt. Ställningen mellan statsministerkandidaterna påminner mer om valet 2006 än 2010, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.