Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven kritiserar Janouchs bild av Sverige

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven kritiserar den bild av Sverige som författaren Katerina Janouch gett i tjeckisk tv. Det är ett ”väldigt konstigt uttalande” säger Löfven till Aftonbladet.

Författaren och journalisten Katerina Janouch menade i en uppmärksammad intervju i tjeckisk tv bland annat att pensionärer i Sverige inte får mat, att cancersjuka i Sverige dör i långa vårdköer på grund av flyktingar samt att svenskar beväpnar sig inför hotet från migranter. Uttalandena har vållat stark debatt, och kommenteras av statsminister Stefan Löfven på ekonomitoppmötet i Davos, skriver Aftonbladet.

Stefan Löfven kallar Janouch uttalande för ”väldigt konstigt”.

– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och den nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för löntagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar. Det finns en stark tilltro till det, säger Löfven.

Läs mer: Janouch svarar på kritiken.

Även förre utrikesministern Carl Bildt är i Davos, och menar att ”det spridits bekymmersamma bilder av Sverige”. Han har dock inte följt med i diskussionen kring Janouch tv-framträdande, uppger han.

– Jag har inte följt med i det alls, men det är klart att det har spritts bekymmersamma bilder av Sverige. Framförallt när vi gjorde en u-sväng i flyktingpolitiken som var väldigt dramatisk. Vi hade suttit på väldigt höga moraliska hästar gentemot världen i övrigt ett bra tag och sedan gjorde vi en helomvändning. Det ledde till en hel del frågetecken om stabiliteten, säger han till Aftonbladet.

Läs mer: Förlaget tar avstånd från uttalanden.

Läs mer: Björn Wimans kulturkrönika om Trump och Janouch

Katerina Janouch svarar på Wimans krönika.

I ett uttalande till DN från Katerina Janouch påstår hon att DN skulle ha förvanskat det hon sa i tjeckisk tv, och att statsministern ”...uttalar sig negativt om mig, utan att själv troligtvis ha en aning om vad jag sagt.”
Hon skriver vidare:
”Sedan blir det naturligtvis väldigt motsägelsefullt att Lövfen tycker det är förskräckligt att jag sagt vi har en migrationskris, när det var hans regering som stängde Sveriges gränser, införde identitetskontroll och han själv uttalat sig citat: 'migrationskrisen är en global fråga'.”

Så här skrev hon tidigare på Twitter om Löfvens och Bildts uttalanden. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.