Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven: Kvotera till bolagsstyrelser

S-ledaren Stefan Löfven har tröttnat på att bolagsstyrelserna fortsätter att domineras av män. Han vill kvotera in kvinnor med lagens hjälp om Socialdemokraterna vinner nästa val.

Det finns en kodex, en regelsamling, för börsbolagen som kräver att de strävar efter jämställda styrelser. Men den fungerar inte, menar Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. I en intervju med SVT vill han gå ett steg längre och lagstifta om kvotering.

– Vi menar att det är dags att ta det steget nu, säger han.

– Vi kunde se i senaste mätningen att andelen kvinnor till och med hade minskat, det är ett trendbrott åt fel håll. Då är det dags att samhället säger till. Det är en moralisk fråga men också en ekonomisk fråga.

På frågan när lagstiftningen kan finnas på plats efter ett maktskifte är han dock inte alldeles tydlig.

– Vi vill helst att näringslivet fixar det först. Men tar man inte de här stegen är vi beredda att säga att då blir det en kvotering i lag.

S-ledaren tänker sig en modell liknande den norska, där inget av könen ska ha en representation på mindre än 40 procent.

För regeringen är det inte aktuellt att lagstifta för att öka andelen kvinnor i börsbolagens styrelser. Men jämställdhetsminister Nyamo Sabuni (FP) sade nyligen till DN att frågan ändå inte är avförd från dagordningen ”eftersom andra partier vill ha en kvotering”.

– Kvotering är borta med den här regeringen, men fortsätter näringslivet att vara lomhört kan den väckas till liv av andra, sade Sabuni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.