Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-lyfter-fram-wallstroms-feministiska-utrikespolitik/

Politik

Löfven lyfter fram Wallströms feministiska utrikespolitik

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Roger Turesson

Statsminister Stefan Löfven lyfter i en skriftlig kommentar fram Margot Wallströms feministiska utrikespolitik men vill inte kommentera avgången på annat sätt. Den 10 september kommer Löfven att presentera Sveriges nya utrikesminister.

Stefan Löfven skriver till DN att han är stolt över Margot Wallström som han har arbetat med under en rad år:

”I dag har Margot Wallström meddelat att hon inte kommer att fortsätta som Sveriges utrikesminister. Ett tråkigt besked för vårt land. Men jag är mycket stolt och tacksam över att få ha arbetat med Margot Wallström. Vi har känt varandra i många år. Sedan dess har vi mötts i valkampanjer och mötesrum. Vi har jobbat, diskuterat och skrattat tillsammans.”

Liksom många andra som kommenterat Wallströms tid som utrikesminister konstaterar Löfven att det är den feministiska inriktningen på Sveriges utrikespolitik som hon kommer att bli ihågkommen för och trycker också på de stora händelser som präglat världspolitiken under Wallströms år som minister:

”Med Margot Wallström har Sverige haft en skicklig, modig och kompetent utrikesminister. En förklaring till att hon är så respekterad här hemma och i omvärlden är att hon alltid står upp för vad hon tror på. Det har gett resultat. Hennes fredsarbete, tro på diplomatins kraft och strävan efter jämställdhet har märkts över hela världen. Det är imponerande. Den feministiska utrikespolitiken har fått ett enormt genomslag i världen.”

En annan fråga som statsminister Löfven lyfter fram är tiden i som icke permanent medlem i FN:s säkerhetsråd åren 2017 till 2018:

”Vi blev inröstade i FN:s säkerhetsråd med betydande marginal, och genomförde ett framgångsrikt tvåårigt medlemskap. Vi har gjort viktiga diplomatiska insatser bland annat på Koreahalvön, för Jemen och för kärnvapennedrustning.”

”Så, tack till dig Margot! Tack för ditt ihärdiga arbete med vår feministiska utrikespolitik. Tack för dina resultat, som säkerställt att Sverige är ett land som omvärlden lyssnar på. Och tack för att du varit en utrikesminister som jag och så många andra svenskar känner stolthet över. Du avslutar nu den här uppgiften, men vår vänskap består och jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av ditt starka engagemang även i framtiden.”

Vem som ska efterträda Wallström är ännu inte klart, enligt Löfven som skriver:

”Jag kommer i samband med riksmötets öppnande att återkomma till frågan om vem som blir Sveriges nästa utrikesminister.”

Riksmötet öppnas den 10 september.

Margot Wallström blev utrikesminister den 3 oktober 2014 och har profilerat sig för att driva vad hon kallat en ”feministisk utrikespolitik”. Under sina år som utrikesminister hann Wallström också bli den första av EU:s utrikesministrar som erkände en palestinsk stat. Något som fick Israel att kalla hem sin ambassadör.

Enligt Wallström själv var målet att påskynda en tvåstatslösning, något som inte har förverkligats.

Under sin tid som utrikesminister har Wallström även fått se hur ännu ett land kallat hem sin ambassadör då Saudiarabien 2015 reagerade mycket starkt på Wallströms kritik mot att Saudiarabien bestraffade bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi med piskstraff.

Wallström har också kritiserat USA:s president Donald Trump sedan Trump i ett tal inför FN:s generalförsamling i september 2017 hotat med att utplåna Nordkorea och kallade dess ledare Kim Jong-Un för ”Raketmannen”.

Så sent som den 21 januari i år fick hon förnyat förtroende då hon kom att ingå i Stefan Löfvens andra regering.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Löfven förlorar regeringens mest karismatiska och kontroversiella minister

Margot Wallströms karriär i bilder

De kan efterträda Margot Wallström