Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven: Nya upphandlingar ska ge 10.000 jobb

02:39. Första S-kongressen i regeringsställning på tio år

När Löfven öppnade Socialdemokraternas kongress på fredagen presenterades tre nya grepp för att nå sysselsättningsmålen.

Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, har den rödgröna regeringen lovat. Stefan Löfven konstaterar att de förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet hittills lagt fram är långt ifrån tillräckliga.

– Det här målet har blivit tuffare. Prognoserna för arbetslösheten har fått revideras. Det betyder inte att vi nu ska säga att vi ger upp. Det betyder att vi måste göra mer, säger Löfven.

Kongressen är till allra största delen inriktad på att spika en socialdemokratisk jobbagenda. Stefan Löfven lanserade tre nya grepp när han inledde kongressen i Västerås på fredagen.

Det första är att offentliga upphandlingar ska inriktas på att ge arbetslösa jobb. Enligt Löfven ger EU-reglerna utrymme för detta som Sverige nu ska utnyttja mer. Det handlar om 600 miljarder kronor årligen.

– Om Sverige kunde aktivera bara hälften av det kapitalet på det här sättet skulle 10.000 personer kunna lämna långtidsarbetslöshet, säger Löfven.

En andra åtgärd som Löfven lanserar nu är att Sverige ska bli världsledande på demonstratorer, miljöer där företag kan testa nya idéer och produkter på ett realistiskt sätt.

Löfven konstaterar för det tredje att de utbildningssatsningar som regeringen hittills lanserat inte räcker. Värst drabbade av arbetslöshet är de som saknar gymnasieutbildning. Regeringen har avsatt pengar för 40.000 utbildningsplatser till 2018 men Löfven är inte nöjd.

– Det här kommer att växa redan i höstbudgeten, säger han.

I sitt öppningstal inför kongressombuden försvarade Löfven de små stegens strategi för att nå arbetslöshetsmålet. Han markerade mot partiets vänsterflank som vill öka investeringarna med lånefinansiering.

– Det finns inget enkelt budgettrick som plötsligt skapar mer pengar. Det krävs att vi vågar prioritera. Jag är redo att vända på varje sten för att kraftigt öka investeringarna, utan att tumma på vår princip om ordning och reda i ekonomin, sade Löfven.

Han beskrev partiets jobbpolitik som både mer komplex och mer ambitiös än den som bedrevs av den borgerliga alliansen. Samtidigt bad han om tålamod

– Det gäller att gneta. Jobb efter jobb efter jobb. Det kommer att ta lite tid, eftersom det är lite mer avancerat än Moderaternas en-punkts-agenda: Skattesänkningar, sade Löfven.

Fakta. S-kongressen

Socialdemokraterna håller partikongress i Västerås den 29–31 maj.

Tema för kongressen är ”Fram­tidens jobb och framtidens folk­rörelse”.

På kongressen deltar 350 ombud, varav 193 är kvinnor och 157 män.

Medelåldern bland ombuden är 43,4 år. 89 ombud är under 35 år, åtta är över 65 år.

Cirka 540 motioner har lämnats in till kongressen.

Partiledare Stefan Löfven håller tal på fredag den 29 maj klockan 16.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.