Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven: Ökade klyftor grund för SD-framgång

Stefan Löfven är bekymrad över Sverigedemokraternas framgångar och menar att regeringens ekonomiska politik lagt grunden för SD.
Stefan Löfven är bekymrad över Sverigedemokraternas framgångar och menar att regeringens ekonomiska politik lagt grunden för SD. Foto: Magnus Hallgren
Regeringen bär skulden till Sverigedemokraternas uppgång. Det säger S-ledaren Stefan Löfven i en DN-intervju. Samtidigt avslöjar han partiets nya förslag mot arbetslösheten och instämmer i företrädaren Håkan Juholts krav på högre pensioner.
 

I gårdagens DN/Ipsos fick Socialdemokraterna 33,1 procent, en nivå som Stefan Löfven inte är nöjd med.

– Det är klart att vi ska högre än så. Och Sverigedemokraterna är för stora. Vi har ett hårt arbete framför oss, säger han efter snart ett år som partiledare.

Löfven, 55, är bekymrad över SD:s framgångar i opinionsmätningarna. Enligt SCB:s väljarbarometer tar partiet väljare främst från Social­demokraterna och Moderaterna. Till skillnad från statsminister Fredrik Reinfeldt har han sett filmerna som Expressen publicerat och han skräder inte orden:

– Prata om ”babbe”, kalla kvinnor för ”hora” och ”det här är inte ditt land”. Vad fan är det frågan om? Jag blir väldigt illa berörd och rädd. Det är inte Sverige. Det riktiga Sverige är inte enfald, utan mångfald.

Löfven förklarar SD:s marsch till positionen som Sveriges tredje största parti med regeringens ekonomiska politik.

– Jag vill vara väldigt tydlig med det. Om man skapar ett samhälle med ökade klyftor och större social otrygghet, då lägger man grunden för den här typen av partier. De allra flesta människor som säger sig sympatisera med SD är inte främlingsfientliga i grunden, men många av dem är rädda och oroliga när det gäller jobben.

Han anser också att Miljöpartiet bidragit till situationen genom att skapa en migrationspolitisk uppgörelse med regeringen som ökat arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU med cirka 10.000 personer per år.

– Det underlättar inte problemet.

Läs mer: Här utvecklar Löfven resonemanget om arbetskraftsinvandringen.

Men hur ska du stoppa väljar­flykten från S till SD?

– Det är att fokusera på jobb. Vi måste vara mycket tydligare med att det ska finnas möjligheter för jobb, utbildning och en social trygghet för alla människor.

Men du har inte talat så mycket om integrationsfrågor som partiledare?

– Om jag kommer från Kabul eller Ö-vik är inte det viktiga. Integrationspolitik är inte ett politiskt område på sidan om, det har med tillgången på bostäder och arbete att göra.

Inför S-kongressen i april kommer nu nästa S-förslag för att få ner arbetslösheten: långtidsarbetslöshetsstopp. S vill att fem miljarder kronor per år läggs på att unga under 25 år inte ska kunna vara arbetslösa mer än högst sex månader. Därefter ska jobb, praktik eller utbildning sättas in.

– Det är vårt nyårslöfte till ungdomarna.

Löfven instämmer för första gången i företrädaren Håkan Juholts kritik att de allmänna pensionerna är för låga i det nya pensionssystemet. Han vill nu att pensionsgruppen med S och de fyra borgerliga partierna diskuterar om det är rimligt att man bara får ut ungefär hälften av sin slutlön i allmän pension.

– Pensionerna är för dåliga. Nu har systemet varit i kraft en tid. Bara för att vi var med och gjorde det så kan det inte betyda att vi aldrig kan göra om det.

Tidigare har Socialdemokraternas representant i pensionsgruppen Tomas Eneroth riktat hård kritik mot PPM-systemet som var ett av de borgerliga partiernas skötebarn när pensionssystemet förhandlades fram under 90-talskrisen. Men det räcker inte att ändra PPM, tycker Löfven.

– Jag vill att vi funderar på hur vi faktiskt ska kunna åstadkomma högre pensioner.

Löfven vill inte kommentera om han vill ha ett regeringssamarbete med Miljöpartiet efter valet men lovar besked om vilket eller vilka partier han vill samarbeta med ”i god tid” före valet i september 2014. Han är optimistisk om möjligheterna att bli statsminister om knappt två år.

– Det känns bra, men man ska aldrig vara säker. Man måste jobba hårt och vara ödmjuk.

”Juholt ska få en roll”

Stefan Löfven om företrädaren Håkan Juholts roll i partiet.

Det har snart gått ett år sedan Håkan Juholt, din företrädare som S-ledare, avgick. Han har fortfarande inte fått något nytt uppdrag, trots att du utlovat det. Varför?
– Vi håller på att diskutera det. Jag tycker själv att det har tagit för lång tid. Det beror på saker som jag inte rått för och det kan jag dessvärre inte berätta om. Det är ingen dramatik. Håkan kommer att få en roll. Lösningen är på gång.
Blir det en roll i riksdagen?
– Ja, han är vald in i riksdagen och det är här jobbet ska göras.
Kommer ett besked i början av nästa år?
– Ja, det måste på plats fort. Vi är nära nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.