Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven om att agera stödparti åt Alliansen: ”En tanke som kan avskrivas fullständigt”

02:27. Statsminister Stefan Löfven (S) tänker inte hjälpa Alliansen att bilda regering. "Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt", sade Löfven på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Stefan Löfven (S) avfärdade som väntat de borgerliga partiernas förslag om att låta Socialdemokraterna agera stödparti åt en alliansregering.

– S erbjuds att bli stödparti till det borgerliga blocket. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, sade statsministern under en presskonferens i Rosenbad på onsdagen.

VAL 2018

Socialdemokraterna avvisar de fyra borgerliga partiernas invit om att inleda samtal om regeringsfrågan. S argument är att valresultatet ännu inte är klart och att de rödgröna partierna just nu har ett litet övertag. Om resultatet står sig är det därför de rödgröna som har förtur när det gäller regeringsbildningen, enligt statsminister Stefan Löfven.

DN Debatt. ”Vi bjuder in Stefan Löfven till samtal”

– Ödmjukhet för mig är att inte föregå det slutliga valresultatet. Inte heller att inte låtsas att vi fått ett annat resultat än det som svenska folket har beslutat. Det innebär att vi inte försöker lösa situationen genom att hitta på nya definitioner av vad som ska utgöra ett regeringsunderlag, säger Stefan Löfven.

Statsministern vänder sig mot att de borgerliga säger att de är det största samlade regeringsalternativet, trots att de tre rödgröna partierna just nu har fler mandat.

– Vi har under fyra år nu, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet, gjort åtta budgetar. Det de borgerliga nu försöker göra är att räkna bort riksdagen. Det tycker jag är lite fräckt. Man bortser från valresultatet och det svenska folket har sagt, man bortser från mandatfördelningen, säger Stefan Löfven.

– De säger att om det borgerliga blocket blir störst så ska man regera och om det borgerliga blocket blir minst så ska de borgerliga regera i alla fall. Det här är en lösning som skulle uppfattas som både ologisk och odemokratisk. Det borgerliga blocket blir bara allra störst i alla lägen om man räknar in Sverigedemokraterna som en samarbetspartner. Det har samtliga borgerliga partier än så länge avfärdat. Jag utgår från att de står vid sitt ord, fortsätter han.

Statsministern håller fast vid att han vill lösa upp blockpolitiken. 

– Jag förstår om det svenska folket uppfattar de här turerna och förslagen som lätt absurda. De är tecken på en och samma sak, och det är hur blockpolitiken kan fördumma svensk politik och det är därför den måste brytas. Alla andra alternativ riskerar nämligen att förlama svensk politik eller att ge avgörande inflytande till Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven vid dagens presskonferens.
Stefan Löfven vid dagens presskonferens. Foto: Fredrik Funck

De borgerliga partierna kräver att Stefan Löfven snarast ska avgå från posten som statsminister men det är något som han hittills inte hörsammat. Däremot utesluter inte Löfven att han avgår om det borgerliga blocket får flest mandat efter den slutliga rösträkningen.

Läs mer: Fridolin: ”Vi är väl förberedda”

– Jag ska ta ställning till det när jag ser det slutliga valresultatet. Men jag säger ju rent ut att om man ska hålla fast vid blockpolitiken så kan det rimligen inte vara det mindre blocket som utgör regeringsunderlag. Om vi blir mindre och de borgerliga blir större så bör de utgöra regeringsunderlag. Jag har fram till en eventuell omröstning på mig att bestämma om och i så fall när jag ska avgå, säger Stefan Löfven och understryker samtidigt att S inte är intresserade av att stödja en borgerlig regering om de borgerliga blir större än de rödgröna.

– Då går vi i opposition. Jag tänker inte bli något stödparti åt de fyra borgerliga. Det är uteslutet, säger Stefan Löfven.

– Nu uttrycks förhoppningar om att vi Socialdemokrater skulle bortse från den möjliga mandatfördelningen och istället erbjuda oss att bli stödparti åt det borgerliga blocket. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt. Det är självklart att vi inte kommer att bli stödparti för att ge konstgjord andning åt blockpolitik i fyra år till. 

Amanda Sokolnicki: Alliansen tar nästa steg mot nyval

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.