Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven: Omar Mustafa måste välja

S-ledaren Stefan Löfven medger att den situation som uppstått i spåren av invalet av Omar Mustafa är ”allvarlig och besvärande”.
S-ledaren Stefan Löfven medger att den situation som uppstått i spåren av invalet av Omar Mustafa är ”allvarlig och besvärande”. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Stefan Löfven har satt ner foten – Omar Mustafa kan inte vara ordförande i Islamiska förbundet och samtidigt sitta i Socialdemokraternas partistyrelse. Krafter inom partiet vill nu se Mustafa avgå.

Partiledaren var mycket tydlig när han fick frågan av TT vid ett besök i Härnösand på lördagen:

– Det går inte att vara förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart.

Stefan Löfven hade inte själv pratat med Omar Mustafa, som är ordförande för en organisation som blivit en plattform för talare med antisemitiska åsikter och som i sina stadgar anser att män och kvinnor ska ha olika lagliga status.

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret för att reda ut frågan, konstaterade S-ledaren.

Ordförande i arbetarkommunen är Veronica Palm. Hon gick inte att nå på lördagen. Samma sak med partisekreteraren Carin Jämtin och Omar Mustafa själv.

I väntan på kommentarer från högre partiföreträdare, talade andra ut. Riksdagsledamoten Carina Hägg (S) kräver att Omar Mustafa avgår.

– Han bör lämna sina uppdrag. Det är inte förenligt att stå för de värderingarna och samtidigt finnas på ledande positioner i vårt parti, sade hon till svt.se.

– Det är jättebra att Stefan Löfven har ställt ett ultimatum till Omar Mustafa, sade Anders Selin, förbundsordförande i Hbt-socialdemokrater Sverige, och uppmanar Omar Mustafa att lämna partistyrelsen.

– Vi tycker att det finns ett grundläggande problem i att han upprepade gånger har bjudit in människor med väldigt extrema åsikter som driver hatpropaganda mot homosexuella.

Hur blir det om han vill stanna kvar i partistyrelsen och i stället lämnar som ordförande i Islamiska förbundet?

– Då har han rätt mycket att bevisa för att återupprätta förtroendet. Det blir en uppförsbacke för honom, men man är ju alltid glad om människor kan ändra uppfattning, svarar Anders Selin.

Så sent som i söndags valdes Omar Mustafa överraskande in i partistyrelsen. Nu tvingas partiledare Stefan Löfven inse faktum:

– Det är en allvarlig och besvärande situation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.