Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven öppnar för ändringar i det fria skolvalet

Statsminister Stefan Löfven gästade Riksdagsjournalisternas förening på tisdagen .
Statsminister Stefan Löfven gästade Riksdagsjournalisternas förening på tisdagen . Other: Mats J Larsson

Statsminister Stefan Löfven (S) vill slå vakt om föräldrars möjligheter att välja skola till sina barn. Men han öppnar samtidigt för en ändring av Socialdemokraternas syn på det fria skolvalet inför partikongressen som inleds till helgen.

– Vi har en för segregerad skola och då måste vi åtgärda det, säger Löfven.

– Vi behöver göra mer för att minska segregationen och ojämlikheten, det är helt uppenbart. Människor har vant sig vid att kunna välja och ha valmöjligheter. Men det är ju inte så heller i dag att alla kan välja fritt. Det finns begränsningar i valfriheten, säger statsministern

På tisdagen frågades han ut på Riksdagsjournalisternas förening inför S-kongressen som inleds på lördag. Han beskrev skolan som en av de stora frågorna där ungdomsförbundet SSU och flera stora partidistrikt kräver att man minskar betydelsen av närhetsprincipen vid val av skola och ökar betydelsen av elevernas socioekonomiska bakgrund.

– Det kan vara ett sätt att göra det på. Vi har också sagt att enskilda skolor inte ska behöva ta emot hur många nyanlända som helst. Det är heller inte rätt. Det måste också delas mellan olika skolor. Så låt oss titta på olika faktorer som ger oss en mer jämlik skola, en mindre segregerad skola, säger Stefan Löfven till DN.

Blir det någon förändring jämfört med vad som gäller i dag i partiets hållning på kongressen?

– Vi vill ha en mer jämlik skola. Låt oss då fundera på vad det är för åtgärder som behövs för att komma dit.

• Läs mer:

S-distrikt vill begränsa fria skolvalet

Nya vänner och förbättrad svenska för åttaåriga Yordanno

Ekonomi OECD: Sverige bör akta sig för ökade klyftor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.