Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven öppnar för att flytta på ansvaret för IS-återvändare

Statsminister Stefan Löfven har fortsatt förtroende för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke, men håller samtidigt dörren öppen för att flytta ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism till ett annat departement.
Statsminister Stefan Löfven har fortsatt förtroende för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke, men håller samtidigt dörren öppen för att flytta ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism till ett annat departement. Foto: Mats J Larsson

Efter intervjun med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) om återvändande IS-krigare i SVT:s Agenda håller statsminister Stefan Löfven (S) dörren öppen för att flytta över ansvaret för frågan till en annan minister. Men han säger sig ändå ha fortsatt förtroende för Bah Kunke sedan hon, som han beskriver det, ”i efterhand korrigerat” vissa uppgifter.

– Den myndighet den hamnar under kommer naturligtvis att kopplas till det departement som har ansvar för den myndigheten, sade Stefan Löfven till journalister i riksdagen på tisdagen.

Uttalandet kom sedan Alice Bah Kunke tidigare under dagen till TT medgivit att hon ”kunde varit tydligare” i SVT:s Agenda i söndags. Där lyfte hon bland annat fram Umeå kommun som positivt exempel – trots att Västerbottenskommunen inte tagit emot en enda före detta IS-krigare.

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) kräver att Bah Kunke kommer till KU under mars månad och förklarar sina uttalanden. 

– Säpo har ju sagt att den våldsbejakande islamismen utgör det största terrorhotet mot Sverige och i synnerhet pekat på hotet som återvändande IS-krigare innebär. Då blir jag väldigt bekymrad när den ansvariga ministern verkade dåligt påläst och inte särskilt engagerad i arbetet att hantera de här återvändarna som utgör en säkerhetsrisk för Sverige, säger Andreas Norlén.

Han är inte nöjd med ministerns uttalanden efter Agenda-intervjun.

– Jag tycker fortsatt att hon inte har gett ett intryck av att vara insatt i frågorna och ha ett engagemang och en förståelse för hur viktigt det här är för Sveriges säkerhet, säger Andreas Norlén.

Bah Kunke har inget emot att komma till KU.

– Jag kommer gärna till KU för att svara på frågor och reda ut eventuella oklarheter, säger hon till TT.

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att MP-ministern sagt att det inte blev någon bra intervju i Agenda. Regeringschefen lägger skulden på att arbetet inte fungerar tillräckligt bra på den förra regeringen.

– Regeringen har fullt grepp över detta. Det fanns ingenting gjort när vi tillträdde. Vi har infört en nationell strategi mot terrorism, vi har ökat resurserna både till polisen och Säkerhetspolisen, vi har försvårat missbruket av svenska pass, vi har skärpt vapenlagstiftningen och vi kommer att fortsätta. Det är ett nationellt ansvar, säger Stefan Löfven till DN.

Hur har ditt förtroende för Alice Bah Kunke påverkats av det som har hänt?

– Hon har gjort en intervju som hon själv betecknar som olycklig och som hon då har kompletterat. Det var inte bra. Arbetet måste ändå gå vidare.

Löfven säger sig ha fortsatt förtroende för Alice Bah Kunke. Men Liberalernas ledare Jan Björklund tycker att ansvaret för återvändande IS-sympatisörer borde flyttas från kulturdepartementet till justitiedepartementet. Det håller statsministern öppet för.

– Jag vill se i vilken myndighets verksamhet som den här verksamheten hör naturligt hemma. Men var man än lägger den kommer det att krävas samarbete med andra departement och andra myndigheter, säger Stefan Löfven.

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlins efterträdare som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, det förra M-ministern Hillevi Engström föreslog i december att verksamheten skulle ligga under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som inrikesminister Anders Ygeman (S) ansvarar för.

– Det är ett förslag, men ansvaret skulle också kunna ligga på flera myndigheter. Det är det som vi håller på och ser över, säger Stefan Löfven.

Och när kommer då ett besked om var frågan ska hamna?

– Det kan jag inte svara på, jag har inget datum för det. Men vi jobbar med den här frågan, just av det skälet att den är så viktig, så snabbt som möjligt.

Under den borgerliga regeringen låg frågan i statsrådsberedningen. Ansvarig minister var Birgitta Olsson (L) i egenskap av EU- och demokratiminister. En handlingsplan för att ”värna demokratin mot våldsbejakande extremism” skrevs 2011 och antogs av riksdagen 2012. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.