Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven öppnar för MP-ministrar

04:57. Socialdemokraterna kan tänka sig att regera över blockgränserna, meddelade partiet på DN Debatt. Så kommenterar partiledaren Stefan Löfven utspelet.

S-ledaren Stefan Löfven öppnar för att släppa in miljöpartistiska ministrar i en S-ledd regering. Efter fredagens DN Debatt-artikel säger han att utspelet innebär att han vill ha en S-ledd regering ”plus ett eller flera partier till”.

Och Miljöpartiet står först i kön, bekräftar språkrör Gustav Fridolin som tycker att det efter artikeln är ”självklart” att MP för första gången ska få ministerposter.

– Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering. Det är Socialdemokraterna plus ett eller flera partier till. Men vi måste avvakta väljarnas besked, för det är de som avgör styrkeförhållandena, säger Stefan Löfven till DN på fredagsförmiddagen.

Före valet 2010 gav hans parti besked i god tid före valet vilka partier som partiet skulle vilja bilda regering med. Den gången var förstahandsalternativet för Löfvens företrädare Mona Sahlin att samarbeta i regeringsställning med Miljöpartiet. Vänsterpartiet kom med först med efter krav från bland annat fackföreningsföreningsrörelsen.

Vad är det som har ändrats sedan dess?

– Vi har en helt annan situation politiskt. Då mötte Mona Sahlin en majoritetsregering, nu har vi en svag minoritetsregering. Då fanns inte Sverigedemokraterna med i parlamentet, nu finns de med i parlamentet. De är dessutom vågmästare och det är det som förundrar mig att Reinfeldt vill hålla kvar den situationen där han ska kunna vara i minoritetsregering med Sverigedemokraterna som vågmästare. Jag vill bryta upp blockpolitiken, säger Stefan Löfven i en webb-tv-intervju med DN.

Men innebörden av Löfvens DN Debatt-artikel är ändå att hans förstahandsalternativ är detsamma som Mona Sahlins: en S-MP-regering. Det är den tolkning som Miljöpartiets ledning gör som också informerades i förväg om artikelns innehåll.

– Självklart ska de partier som samarbetar i regering också gemensamt sitta i den regeringen och det förstår jag är det besked Stefan Löfven lämnat i dag på morgonen, säger MP-språkröret Gustav Fridolin till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.