Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven: Oppositionen vill ha statliga fattiglöner

Statsminister Stefan Löfven invigningstalar på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen.
Statsminister Stefan Löfven invigningstalar på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen. Foto: TT

ÖREBRO. Oppositionen ägnar sig åt sabotage och vill ha ”statliga fattiglöner”. Statsminister Stefan Löfven gick till hård attack mot de borgerliga partierna i ett tal på lördagen.

– De lägger all sin tid i riksdagen på politiska drag, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven sparade inte på krutet när han talade vid Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro. Försvaret av den svenska modellen utmynnade i ett frontalangrepp på de fyra borgerliga partierna.

– De lägger all sin tid i riksdagen på politiska drag, på hot om regeringsövertagande trots att de förlorade valet. I stället för att söka maximalt inflytande, söker de maximal uppmärksamhet genom sinkande och sabotage, sade Löfven från scenen.

Stefan Löfven menar också att Moderaterna låtit ”champagnedrickande ungkonservativa” äventyra Sveriges stabilitet. S-ledaren syftar på hur decemberöverenskommelsen bröts efter beslut på Kristdemokraternas stämma.

– Jag tycker att det är ganska uppenbart att de inte klarat av det här på ett bra sätt, säger Stefan Löfven.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas talesperson arbetsmarknads- och integrationsfrågor, tillbakavisar kritiken.

– Stefan Löfven låter som att det fortfarande är valrörelse. Han är statsminister och verkar helt blunda för det utanförskap som växer och presenterar inga reformer, säger hon.

De senaste veckorna har Socialdemokraterna försökt upprätta en ny konfliktlinje med de fyra borgerliga partierna. Den stora stridsfrågan är om det krävs fler låglönejobb för att klara integrationen av det stora antalet flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren. Flera av de borgerliga partierna har lagt förslag om olika typer av särlösningar för att fler nyanlända i arbete. Liberalernas förslag kallas exempelvis ”startjobb” och Moderaternas ”första jobbet-anställning”.

Stefan Löfven beskrev de olika borgerliga partiernas förslag som ”statliga fattiglöner”.

– Jag noterar att de alla är i häradet att det är staten som ska bestämma lönerna. Antingen så begriper man inte den svenska modellen, eller så struntar man i den, säger Stefan Löfven.

Elisabeth Svantesson tycker att det är en orättvis beskrivning.

– Det är oroande att statsministern lägger sin kraft på valrörelseretorik. Moderaterna vill att vi ska ha bra löner. Vi vill inte sänka löner för svenska löntagare, vi vill att fler ska få en lön. Det är en osanning han far med, säger hon.

Statsministerns kritiker menar att han ofta sänder ut dubbla budskap. Att han ena stunden talar om samarbete för att i nästa gå till frontalangrepp mot oppositionen. Stefan Löfven tror inte att hans höga tonläge i Örebro kommer att påverka samarbetsklimatet negativt.

– Vi har gjort många bra samarbeten och överenskommelser och det är klart att den diskussionen måste alltid pågå. Men när högern attackerar den svenska modellen, då säger jag ifrån. Där drar jag min gräns, säger Stefan Löfven.

I sitt tal lovade Stefan Löfven också att prioritera mer pengar till välfärden i de kommande budgetförhandlingarna. Det handlar om högre statsbidrag till kommuner och landsting så att mer personal kan anställas.

Hur mycket pengar det kan handla om eller hur många fler anställda det ska bli ville Stefan Löfven inte berätta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.