Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-organiserad-brottslighet-beror-inte-pa-var-man-ar-fodd/

Svensk politik

Löfven: Organiserad brottslighet beror inte på var man är född

Foto: Lotta Härdelin

Statsministern Stefan Löfven (S) säger att gängkriminaliteten beror på segregation, samhällsklyftor och utanförskapsområden. På frågan om det har med migration att göra svarar han bestämt nej. 

– Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat, säger han i SVT:s Agenda. 

Förra helgen dödades en 15-åring vid en pizzeria i centrala Malmö, det senaste i en rad av våldsdåd som väckt stor uppmärksamhet. Statsminister Löfven tycker att läget är allvarligt. 

– Det är därför polisen gått upp i nationellt särskild händelse för att kraftsamla, vi måste lite på polisen, säger statsminister Stefan Löfven (S) i Agenda på söndagskvällen. 

På frågan huruvida han kopplar ihop gängbrottsligheten med flyktinginvandringen till Sverige, svarar han bestämt nej. 

– Den organiserade brottsligheten beror till stor del på segregation, det har låtits fortgå allt för länge och beror på brist på arbete och att skolorna inte fungerar tillräckligt bra. Och då kan de hända exakt vem som helst, det beror inte på var jag är född utan på förutsättningarna, säger Stefan Löfven och tillägger att lösningen handlar om att minska klyftorna i samhället. 

Han menar att det varit samma situation även om Sverige inte tagit emot flyktingar under de senaste decennierna. 

– Om de ekonomiska klyftorna och de sociala orättvisorna hade varit samma, svar ja, det är min bestämda uppfattning.

Som en lösning föreslår statsministern fortsatta satsningar på arbetsmarknaden och upprustning av skolor i utanförskapsområden.