Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven: Politiska alternativen tydliggjordes

Efter sin andra partiledardebatt i tv tyckte S-ledaren Stefan Löfven att de politiska alternativen tydliggjorts. För DN.se förklarade han efter debatten hans skärpta tonläge mot regeringen jämfört med i våras med att han "är upprörd".

Statsminister Fredrik Reinfeldt "siffertrixar". Finansminister Anders Borg ägnar sig åt "påhitt". Regeringsförhandlingarna om höstbudgeten var ett oansvarigt "tabberas i Harpsund".

Invektiven haglade jämfört med partiledardebatten i våras när Löfven var betydligt mer lågmäld i sin premiär som partiledare.

Har du ändrat taktik?

– Nej, inte ändrat taktik. Jag blir upprörd. Det här är vår viktigaste fråga, att se till att människor kommer i jobb, att ungdomar får utbildning. Det är deras framtid vi pratar om och därför är jag engagerad, säger han till DN.se.

Löfven fick efter debatten frågor om det rödgröna samarbetet, som upphörde efter valförlusten 2010, nu var på väg att inledas igen. Före debatten berättade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt att han talat i telefon med Löfven och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson som ett led i förberedelserna.

– Vi har en dialog, det är klart vi har det. Vi ska lämna besked till väljarna i god tid till valet 2014. Men det är långt dit, sade Löfven.

Han tyckte att den nästan två timmar långa SVT-debatten klargjort skiljelinjerna i svensk politik.

– Vi har en regering som fatalt mislyckats med jobben och verkar nöjd med det. Det duger inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.