Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven säger nej till M:s krav om granskning av it-skandalen

Foto: Roger Turesson

Statsminister Stefan Löfven säger nej till Moderaternas krav om att tillsätta en granskningskommission av regeringens agerande under it-skandalen i Transportstyrelsen. 

– KU håller ju på att granska detta och vi har skickat in jag vet inte hur många dokument som svar på deras frågor, säger Löfven. 

VAL 2018

Förra veckan krävde Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att statsminister Stefan Löfven ska tillsätta en granskningskommission av regeringskansliets krishantering av turerna kring it-skandalen.

– Om Stefan Löfven inte tillsätter en sådan granskning, kommer vi att göra det vid ett eventuellt regeringsskifte i höst, sade Gunnar Strömmer då. 

Han var också kritisk till den brist på transparens som har präglat regeringens utredning av skandalen. 

– Min utgångspunkt är att statsministern har vilselett allmänheten. Man har lovat en viktig granskning som man inte har genomfört eller i varje fall inte dokumenterat, sade Strömmer. 

LÄS MER: M kräver extern granskning efter Transportstyrelsens it-skandal

Under onsdagen hölls DN:s partiledarintervju med statsminister Stefan Löfven på centralstationen i Stockholm. 

På frågan om vad statsministern kunde ha gjort annorlunda svarade han följande: 

– Det är myndigheten som har huvudansvaret för vad som sker på myndigheten och så måste det vara. Det är ju därför har den lagstiftningen som vi har. Här måste vi gå tillbaka i tiden till när det här beslutet om outsourcing fattades. Det är därför vi har en utredning. 

Löfven tycker inte att det är nödvändigt med en extern granskning av regeringens agerande, lik den som Moderaterna kräver.

– KU håller ju på att granska detta och vi har skickat in jag vet inte hur många dokument som svar på deras frågor. Och det kommer att hållas förhör med fler personer, säger statsministern. 

Så det blir ingen extrakommission? 

– Nej, vi har tillsatt ytterligare utredningar och det här handlar ju om misstag som har skett tidigare när man tog beslut om att outsourca. Vi kan inte hålla på att outsourca viktig och känslig information. 

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer ser inte med blida ögon på dagens besked. 

– Stefan Löfven lovade tre olika utredningar. KU:s granskning, Thomas Bulls externa granskning av Transportstyrelsen och en särskild separerad granskning av regeringskansliets agerande. Och det är den tredje delen här som Löfven nu inte vill kännas vid. Det är ett uppseendeväckande löftesbrott, säger Gunnar Strömmer. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.