Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven ska bilda regering

03:11. Sveriges riksdags talman Urban Ahlin ger Stefan Löfven uppdraget att bilda en ny regering under måndagskvällen.

En lång natts färd mot dag verkar vara över. Socialdemokraternas ledaren Stefan Löfven får uppdraget att bilda en ny regering tillsammans med Miljöpartiet. ”Det är självfallet ett mycket hedrande uppdrag jag har fått av talmannen”, säger Löfven på måndagskvällen.

Då hade riksdagens nye talman Urban Ahlin (S) samtalat med ledarna för riksdagspartierna. Och särskilt var det ett besked till Ahlin som var viktigt för att Löfven ska klara omröstningen på fredag om vem som ska bli statsminister:

– Jag har bekräftat att vår ståndpunkt avseende regeringsfrågan kvarstår: Att vi avser att lägga ner våra röster för att släppa fram den nya regeringen med socialdemokrater och miljöpartister, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.

Därmed kunde också Jan Björklund, FP-ledare och avgående vice statsminister, konstatera att en ny regering därmed har större stöd i riksdagen än vad Alliansens partier har.

– Vi kommer att lägga ner våra röster från Alliansen i statsministeromröstningen och därmed släppa fram den rödgröna regeringen, säger Björklund.

Konstaterandet fortsatte sedan i form av Ahlin:

– Stefan Löfven har de förutsättningar som krävs för att bli vald till statsminister.

Löfven kan därmed se en strimma ljus i tunneln sedan valet givit ett rörigt parlamentariska läge med Sverigedemokraterna (SD) i vågmästarroll – och där SD-ledaren Jimmie Åkesson fortsätter att hota fälla den budget som är mest ”Sverigefientlig”.

Löfven är också synnerligen ödmjuk i tonen, och fortsätter utesluta samarbete med bara SD.

– Min hand är utsträckt till de andra partierna.

En blivande minister, MP:s språkrör Gustav Fridolin, ser ljust – och ödmjukt – på fredagens omröstning.

– Vi kommer att kunna bilda en handlingskraftig regering som också är samarbetsinriktad, säger Fridolin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.