Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven slår tillbaka mot SD:s hot

01:17. Vad som stör mig är att allt handlar om spelet. Så kommenterar statsministern Sverigedemokraternas budgethot.

Statsminister Stefan Löfven slår tillbaka mot Sverigedemokraternas hot att fälla regeringens budget. S-ledaren kräver att SD nu ger besked om hur partiet tänker rösta den 3 december. ”Det som stör mig är att allt handlar om spelet, taktiken”, säger Löfven till DN.

I sin första frågestund i riksdagen på torsdagen fick Stefan Löfven en fråga av SD-riksdagsmannen Martin Kinnunen om hur regeringen ska agera i fall den rödgröna budgeten förlorar omröstningen i riksdagen om knappt tre veckor.

Kinnunen anklagade Löfven för att inte förankra sin politik i riksdagen och samtidigt aktivt isolera landets tredje största parti. Löfven svarade med att slå tillbaka mot SD.

– Vi fick regeringsmakten efter ett val som fick ett resultat där det blev ett nytt parlamentariskt läge. Vi tar det ansvaret. Vi lägger en budget som vi tror på. Vad Sverigedemokraterna nu gör är att ägna en lång tid åt osäkerhet. Inte för Sveriges väl utan antagligen för strålkastarljuset Sverigedemokraterna nu har hamnat i, sade han under statsministerns frågestund.

Efteråt fortsatte Löfven att angripa SD:s beslut att hemlighålla sitt budgetbeslut in i det sista.

– Det som stör mig är att allt handlar om spelet, om taktiken, inga frågor om innehållet till politiken, vad leder det ena eller andra till. Är det så att man väljer det ena så har vi ett väldigt besvärligt läge, så är det, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven säger sig dock inte vara orolig – oavsett om alternativet blir att regeringen vinner eller förlorar omröstningen.

– Jag är inte orolig för någon utav dem, men för Sveriges del ska vi tänka efter hur vi agerar i Sveriges riksdagen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.