Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven: Tolkarna ska få asyl

Socialdemokraternas Stefan Löfven anklagar i en DN-intervju regeringen för att agera omoraliskt när det gäller de afghanska tolkarna som arbetat åt Sverige. ”Tolkarnas situation måste lösas”, säger han och kräver att de ska ha rätt att söka asyl här.

Stefan Löfven höjer nu tonläget om de afghanska tolkarna och ger ett tydligt besked om var S står i frågan. Tidigare har partiet betonat att Försvarsmakten ska hjälpa tolkarna på plats. Nu säger han att tolkarna måste få en möjlighet att söka asyl, om de inte kan få hjälp till ett liv i Afghanistan där de inte hotas.

Om bara tio dagar blir de sex första tolkarna som arbetat åt svensk militär arbetslösa när Försvarsmakten överger sin bas i Sheberghan. Två av dem har blivit hotade och är mycket rädda. Regeringen har ännu inte givit något besked om huruvida de ska få möjlighet att söka asyl här.

– Jag begriper det inte. Jag tycker att det är omoraliskt. Här har vi människor som har arbetat i Sveriges tjänst i ett sådant här tufft uppdrag och tar uppenbart stora risker om de är kvar. Vi har ett moraliskt ansvar att se till att de kommer väl ut ur detta, säger Stefan Löfven.

Han säger att tolkarnas situation måste lösas snabbt.

– Vi måste ta vårt ansvar som land, de har jobbat för Sverige i Afghanistan under tuffa omständigheter. Innebär det att de har asylskäl, som inte kan lösas inom Afghanistan, då ska de ha en sådan möjlighet och det är därför vi har sagt det till regeringen. Det är regeringens uppgift att ta fram förslag på hur detta praktiskt ska lösas, säger han.

Socialdemokraternas besked innebär att sex av åtta riksdagspartier nu är för att tolkarna ska få möjlighet att prövas för asyl.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade i veckan att regeringen arbetar med frågan.

Tolken Muhammad Ekram berättar i ett mejl till DN att han hoppas på ett besked från den svenska regeringen innan hans kontrakt tar slut den 15 april.

”Jag är rädd att bli halshuggen eller bortförd av mordiska talibaner”, skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.