Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven vill avskaffa rutavdrag för läxhjälp

Foto: Thomas Karlsson

Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att få rutavdrag för läxhjälp om partiet ingår i regeringen efter nästa val. Det säger Stefan Löfven till DN.

– För mig är det fullständigt obegripligt att man kan välja ett system som exkluderar ett stort antal barn.

Sedan Stefan Löfven blev partiledare har Socialdemokraternas linje varit att inte röra de av regeringens skattesänkningar som berör medelinkomsttagare. I detta paket ingår jobbskatteavdragen, fastighetsskatten och avdraget för hushållsnära tjänster, vanligtvis kallat rut.

Nu gör S-ledaren ett undantag från denna strategi. I Socialdemokraternas skuggbudget som presenteras nästa vecka ingår ett förslag om att ta bort läxrut, en fråga som partiet även kommer att driva inför valet nästa höst.

– Det är glasklart att om alla ska vara med och betala ska alla barn ha möjlighet att delta. Det är en väldigt tydlig ideologisk princip, säger Stefan Löfven.

Rutavdraget för läxhjälp har varit mycket omdebatterat det senaste året. Allt fler betalar i dag för att få läxhjälp, men många experter varnar för att utvecklingen ökar klyftorna i skolan.

I stället för rutavdragen för läxhjälp vill Socialdemokraterna under 2014 satsa 100 miljoner kronor på allmän läxhjälp utöver de 16 miljoner som regeringen redan aviserat. Pengarna ska kunna gå till kommuner eller olika ideella organisationer som bedriver läxhjälp.

En sådan förening är Mattecentrum vars verksamhet i Kista Stefan Löfven besökte tidigare i veckan.

– Det här är viktigt av moraliska skäl att alla barn får den här möjligheten. Vi ser i dag att en av de stora bristerna i skolan är att den blir mer och mer ojämlik. Skillnaderna ökar, inte minst beroende på föräldrarnas utbildningsbakgrund.

– Det ska inte hänga på om föräldrarna har råd eller lust. Utan på om ungdomarna behöver och vill ha stöd eller hjälp.

Vad säger du till elever och föräldrar som uppskattar möjligheten att få avdrag för läxhjälp i hemmet?

– Jag kan förstå att man valt det eftersom det visat sig att vi har så pass stora brister i skolan. Då förstår jag att man ser över möjligheterna att ens barn får en bra utbildning. Men om man inte har läxrut och lägger in det i skolans verksamhet kommer barnen fortfarande att få läxhjälp, bara det att grannens barn får det också, säger Stefan Löfven.

Rent praktiskt ska förändringen komma till stånd genom att Skatteverket får i uppdrag att lägga till en ny avgränsning när det gäller hushållsnära tjänster. I dagens system är det exempelvis inte tillåtet att dra av för barnkalas eller djurpassning.

–  Hur gränsen ska dras har Skatteverket erfarenhet och kunskap att göra. Sedan utgår vi ifrån att både företag och kunder följer lagar och regler, men det är klart att det måste finnas någon form av kontrollfunktion, säger Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.