Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-vill-forbjuda-nazistiska-organisationer/

Politik

Löfven vill förbjuda nazistiska organisationer

Bild 1 av 2 Statsminister Stefan Löfven (S) höll tal på Rådhustorget i Umeå.
Foto: Sune Grabbe/TT
Bild 2 av 2 Stefan Löfven tillsammans med frun Ulla.
Foto: Sune Grabbe/TT

UMEÅ. Kampen mot högerextremismen blir en huvudfråga för Socialdemokraterna i den kommande EU-valrörelsen. På hemmaplan vill statsminister Stefan Löfven (S) förbjuda nazistiska organisationer som NMR.

– Det demokratiska samhället måste skydda sig mot odemokratiska krafter som vill förgöra demokratin, säger Stefan Löfven.

Rätta artikel

Till tonerna av ”Arbetets söner” marscherade det cirka 600 personer starka demonstrationståget med Stefan och Ulla Löfven i spetsen vid lunchtid iväg genom ett grått och kylslaget Umeå. ”Kamp mot högern – klass mot klass”, skanderade tåget lite halvhjärtat på sin väg mot Rådhustorget där statsministern höll årets första maj-tal.

För Löfven och Socialdemokraterna är årets första maj annorlunda på det sättet att S nu sitter i en regering med aktivt stöd av Liberalerna och Centerpartiet. Det svider i själen för många inom arbetarrörelsen att S gått med på att både sänka skatten för höginkomsttagare och göra förändringar av arbetsrätten. 

I sitt tal undvek Löfven noga att ta upp de kontroversiella delarna av uppgörelsen med Centern och Liberalerna. Efteråt försvarade han varför S tvingats gå med på en uppgörelse med de borgerliga mittenpartierna.

– Vi har en politik som vi står för och vi levererar mycket socialdemokratisk politik i ett svårt parlamentariskt läge när vi har 28,3 procent. Det finns mycket bra socialdemokratisk politik i Januariavtalet, säger Stefan Löfven.

Ett huvudtema i Löfvens första maj-tal var kampen mot högerextremismen, ett budskap som också kommer att vara en bärande del i S kommande kampanj inför EU-parlamentsvalet den 26 maj. S kommer att gå till val på att ta kampen mot högerextremismen i Europa och Löfven pekade på att Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer under första maj är ett bra exempel på varför det är bråttom att ta den kampen nu.

– Det är en skam att historiens avskum nu visar sitt fula tryne till och med denna dag. Nazismen borde vid det här laget befinna sig på historiens kyrkogård, säger Stefan Löfven. 

Redan i somras flaggade den dåvarande regeringen för att den vill utreda om det går att förbjuda nazistiska organisationer. Någon utredning är ännu inte tillsatt men enligt Stefan Löfven pågår ett arbete i regeringskansliet med att utforma direktiv.

– Jag tycker genuint illa om nazister och fascister. Vi har påbörjat ett arbete med att utreda om det går att förbjuda den här sortens organisationer. Jag vill att nazistiska organisationer och den typen av organisationer ska förbjudas. Det är därför som vi har inlett att utreda om det är möjligt enligt vår lag. Vi menar att det är det, säger Stefan Löfven.

Tidigare på dagen lanserade Socialdemokraterna ett nytt förslag för att bekämpa skatteflykten i EU. Enligt S bör reglerna skärpas så att fler länder riskerar att hamna på EU:s svarta lista över skatteparadis. 

– Skattefiffel är ingen nobel civil olydnad som vissa till höger verkar mena ibland. Det är ett hår från Europas mest välbeställda, rakt i ansiktet på Europas fattigaste och de som behöver välfärden som mest. I vårt Europa ska alla göra rätt för sig, även de rikaste, säger Stefan Löfven.

Läs mer: V vill ha ”gräddfil för undersköterskor”

Läs mer: LO vill ha välfärdspakt med C och L

Läs mer: Ewa Stenberg: Löfven agerar landsfader under kampdagen