Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven vill fortsätta med strama invandringsregler

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven presenterade partistyrelsens förslag på nya riktlinjer för politiken inför kongressen.

Sverige kan inte ha en invandrings­politik som skiljer sig från andra EU-länder.

Det slår Social­demokraternas ledning fast i riktlinjerna till partikongressen. I praktiken innebär det att S säger nej till att återgå till de regler som gällde före flyktingkrisen.

Temat för Socialdemokraternas kongress i början av april är ”Trygghet i vår tid”. När partiledningen nu lägger fram sina riktlinjer inför kongressen innebär det en rad strama besked till ombuden: hårdare tag mot brottsligheten, starkare försvar och en tuffare invandringspolitik.

– Vi samlas till kongress i en orolig tid, sammanfattar partiledaren Stefan Löfven.

I samband med flyktingkrisen 2015 införde regeringen tillfällig lagstiftning som innebär att Sverige hamnade på EU:s miniminivå i migrationspolitiken. Den tillfälliga lagen ska utvärderas 2018 och därefter ska en ny lag tas fram till 2019.

Miljöpartiet gick under stora våndor med på den tillfälliga lagstiftningen och har därefter framhållit att man vill se en återgång till tidigare regler. Men om Socialdemokraterna får bestämma blir det inte så.

Partistyrelsen slår fast att: ”Det är inte möjligt för Sverige att ha en lagstiftning som väsentligen skiljer sig från övriga länders i EU.”

Enligt partiledaren och stats­ministern Stefan Löfven hade Sverige en migrationspolitik som avsevärt skiljde sig från övriga EU fram till flyktingkrisen 2015. Han hoppas att EU-länderna ska kunna komma överens om en gemensam flyktingpolitik som Sverige kan anpassa sig till.

– När vi får en gemensam lagstiftning på plats i EU är det rimligt att svensk lagstiftning inte skiljer ut sig väsentligt, säger Stefan Löfven.

Han vill inte gå in på om flyktingpolitiken därmed blir mer restriktiv än den var 2015, men enligt uppgifter till DN är det osannolikt att S skulle gå tillbaka till den tidigare politiken.

Lika osannolikt är det att EU skulle komma fram till en gemensam lösning som liknar Sveriges tidigare flyktingpolitik.

– Vi har en tillfällig lag och jag har varit tydlig med att det inte alls är säkert att vi ska gå tillbaks. Nu har vi lagt tyngdpunkten på att EU ska ta ett gemensamt ansvar. Då kan vi inte först säga att vi ska ha en gemensam lagstiftning i EU och sedan strunta i det och göra något helt ­annat, säger Stefan Löfven.

Men partiledningen har inte hela partiet med sig i åtstramningarna. De flesta av motionerna om migrationspolitiken går tvärtom ut på att Sverige och Socialdemokraterna borde slå in på en mer generös linje när den tillfälliga lagstiftningen upphör.

”En av grundpelarna i socialdemokratin har krossats i och med införandet av den mycket hårda flyktingpolitiken”, heter det till ­exempel i en motion från Strängnäs arbetarekommun.

Ungdomsförbundet SSU propagerar för en återgång till permanenta uppehållstillstånd och bättre regler för familjeåterförening. SSU-basen Philip Botström tycker att det vore bra med en EU-lösning, men vill ha en debatt på kongressen om Socialdemokraternas linje i förhandlingarna.

– Sverige måste kunna ta tydligare ställning och tydligare konflikt mot de EU-länder som i dag bromsar en gemensam migrationspolitik. Skulle det vara så att man inte lyckas, så tycker vi att Sverige borde kunna stå fast vid att ha permanenta uppehållstillstånd och bättre familje­återförening när den till­fälliga lagstiftningen har tagit slut, säger han.

En annan fråga som kommer att väcka debatt under kongressen är vinster i välfärden. På den förra partikongressen 2013 beslutade ombuden att vinsterna skulle begränsas och inom kort måste rege­ringen sätta ned foten i frågan.

På fredagen gick remisstiden ut för regeringens välfärdsutredning. Stefan Löfven vill inte säga hur regeringen kommer att ställa sig till utredningens förslag utan hänvisar till att man först måste gå igenom remissvaren.

– Men Socialdemokraterna har samma uppfattning som vi alltid har haft, att vi vill se en vinst­begränsning för hela välfärden. Det gäller skolan, sjukvården och omsorgen, säger han.

S-kongressen

Hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 8-12 april.

Temat är ”Trygghet i en ny tid”.

350 ombud ska behandla cirka 2.000 motioner.

Partiet ska uppdatera sina politiska riktlinjer och lägga grunden för valrörelsen 2018.

Källa: Socialdemokraterna.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.