Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven vinner Sahlins strider

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven följer i hög grad den politiska linje som Mona Sahlin hade, men misslyckades att få stöd för. Löfven stöter dock inte alls på samma motstånd i partiet.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven följer i hög grad den politiska linje som Mona Sahlin hade, men misslyckades att få stöd för. Löfven stöter dock inte alls på samma motstånd i partiet. Foto: Björn Lindgren / Scanpix
Vinsterna i välfärden blir den största strids­frågan på S-kongressen nästa vecka. Lyckas Stefan Löfven avfärda kritikerna har han på ett år vunnit samtliga strider som tvingade Mona Sahlin att avgå. ”Jag är övertygad om att vårt förslag vinner gehör”, säger han.

Några veckor efter sin avgång i november 2010 höll Mona Sahlin ett tal som var en svidande vid­räkning med stora delar av partiets politik. Det handlade om djupt ideologiskt laddade frågor som en bortre parentes i a-kassan, skattesänkningar och vinster i välfärden.

Sammanlagt tog den avgående partiledaren upp flera frågor där partiets vänsterfalang tvingade henne att föra en politik hon inte trodde på.

Reaktionerna på Mona Sahlins sågning var skarpa på många håll i partiet. En som var kritisk till talet var efterträdaren Håkan Juholt. Men under hans tid som partiledare fortsatte samma frågor att plåga Socialdemokraterna.

Fjorton månader efter Håkan Juholts avgång håller Socialdemokraternas vänsterfalang en mycket lägre profil. Stefan Löfven har under sitt första år som partiledare vunnit fyra av fem strider som Mona Sahlin förlorade, visar DN:s genomgång.

Den svåraste nöten att knäcka för Stefan Löfven är frågan om vinsterna i välfärden. Partiledningen förordar en linje där vinsterna ska begränsas genom bland annat öppen bokföring och hårdare kvalitetskrav. Men att Stefan Löfven satte ned foten redan i oktober har inte räckt för att avgöra frågan. Inför kongressen driver en stark intern opinion, med eldunderstöd från LO, på för att partiet ska förorda någon form av vinsttak.

Ledande socialdemokrater DN talat med är dock övertygade om att Stefan Löfven vinner även striden om vinsterna i välfärden. Sedan partistyrelsens beslut i oktober har partiledaren flera gånger markerat att det är hans huvudlinje som gäller i frågan.

När DN träffade Stefan Löfven förra veckan slog han fast att han inte fruktar en förlust.

– Nej, jag är övertygad om att vårt förslag vinner gehör. Vi har haft en bra och djup diskussion i partiet och jag känner mig trygg med vårt förslag, säger han.

S-ledningen är trots allt så nervös över motståndet att man internt tydligt markerat att Stefan Löfvens ställning riskerar att skadas allvarligt om han förlorar.

Även om många av partiets gräsrötter är tveksamma till ledningens linje i vinstfrågan är rädslan för vad som händer om partiledaren körs över ännu större.

– Stefan Löfven ses som en samlande kraft. Efter alla dessa år av kaos finns det en längtan internt efter stabilitet och arbetsro. Det gör att man inte vill ifrågasätta Stefan Löfvens ställningstaganden, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

Stefan Stern, biträdande partisekreterare och stabschef under Mona Sahlins partiledartid, tror att det kaos som plågat partiet sedan valfiaskot 2010 är den främsta förklaringen till att Stefan Löfven lyckades där Mona Sahlin gick bet.

– Först valförlusten 2010, där S hade debatt om fastighetsskatt och rut och utmålades för långt från mitten. Sedan följde några turbulenta månader med Håkan Juholt som präglades av en vänstersväng. Det slutade i katastrof. Det är två jättetydliga, väldigt pedagogiska ­illustrationer som visade partiet att det kanske låg något i vad Sahlin sa, säger han.

Han är inte förvånad över att Löfven i stora delar följer den linje som Mona Sahlin pekade ut i sitt tal i december 2010.

– Stefan Löfven var en av få som utåt stöttade Sahlin direkt efter talet på förtroenderådet, i synnerhet när det gäller a-kassan. Han tog den striden redan då och fullföljer egentligen den linje i sakfrågor han haft hela tiden, säger Stefan Stern.

De största stridsfrågorna på S-kongressen

Vinster i välfärden

• Trätoämne redan på den förra ordinarie kongressen 2009. Frågan splittrar fortfarande Socialdemokraterna. En stor intern opinion vill ha stora inskränkningar av möjligheterna att ta ut vinst hos välfärdsbolag. LO:s non-profit-modell, som innebär att vinsterna begränsas till ungefär 2,5 procent av det investerade kapitalet, är populärt bland många S-ombud. Partiledningen vill begränsa vinsterna genom kvalitetskrav och regler om öppnare bokföring än i dag.

Jobben

• SSU, LO och flera partidistrikt har gjort gemensam sak om ungdoms­arbetslösheten. De vill att alla ungdomar ska garanteras jobb, praktik eller utbildning efter maximalt tre månaders arbetslöshet. Partistyrelsen har föreslagit en ”jobbgaranti” från och med sex månader. Detta anses vara en fråga där partiledningen har råd att förlora. Kan fungera som plåster på såren för dem som vill ha ett vinstförbud i välfärden.

Föräldraförsäkringen

• Partiledningen är inte beredd att lagstifta om tredelad föräldraförsäkring. Det har fått delar av partiet, däribland kvinnoförbundet, att ilskna till. Folkpartiets offensiv på jämställdhetsområdet sedan Maria Arnholm blev minister har skapat viss nervositet inom socialdemokratin.

DN

Partikongress i dagarna fem

• Socialdemokraternas partikongress inleds i Göteborg onsdagen den 3 april och avslutas den 7 april. Det är partiets första ordinarie kongress sedan 2009.

• De beslut som tas i Göteborg kommer att utgöra grunden till S-politiken i nästa års valrörelse.

• Kongressen innebär också att Stefan Löfven blir kongressvald för första gången. När Löfven blev partiledare efter Håkan Juholts hastiga avgång utsågs han av Socialdemokraternas partistyrelse.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.