Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Löfvens ledarskap skyddades skickligt”

Ulf Bjereld är statsvetare och styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Ulf Bjereld är statsvetare och styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: Adam Ihse / Scanpix
Efter omvalet av Veronica Palm går affären Omar Mustafa in i ett nytt skede: alla besut är fattade men svekdebatten kan leva kvar. I efterhand framstår Stefan Löfvens låga profil som ett skickligt drag. Det menar statsvetaren Ulf Bjereld.

Efter lördagens enhälliga omval kan Veronica Palm dra en lättnadens suck och blicka framåt, menar S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld. Han ser det som ett styrkebesked att hennes kritiker inte lyckades samla sig bakom en motkandidat.

– Minussidan är att hon inte gått oskadd genom kritikstormen. Att det några timmar före omröstningen inte var självklart att hon skulle bli omvald är ett svaghetstecken. Det är en ansatt Veronica Palm som nu kan gå framåt.

Bjereld tror att Palm behöver ta hjälp av partiledningen under marschen framåt, eftersom det som rivits upp under affären Mustafa är för omfattande för Stockholm att lappa ihop på egen hand.

Affären i sig går nu in i ett nytt skede. Det akuta är avklarat, alla beslut är fattade och oåterkalleliga, men kvar finns alla rykten, svekdebatten och frågan om hur man ska se över sina rutiner, enligt Ulf Bjereld.

– Framför allt hur man ska återvinna förtroendet i muslimska grupper, som tycker sig ha blivit stigmatiserade.

För partiet som helhet har affären inneburit att man tappade den drivkraft man hade tack vare ”drömläget” efter kongressen, tycker Bjereld. Kongressen bedömdes av de flesta som en stor framgång, som skulle utnyttjas på vägen mot nästa valkampanj. I stället blev det tvärstopp.

– Dessutom visade man upp en skakig ledning. Bilden av regeringsdugligheten riskerade att krackelera.

Men det har till slut visat sig att den allra högsta toppen, ordföranden Stefan Löfven, klarat sig igenom krisen tämligen helskinnad, enligt Göteborgsstatsvetarens analys.

– Sakligt kunde han ha varit tydligare från början. Men nu när detta skede av affären är slut kan man nog konstatera att han skickligt sett till att bilden av hans eget ledarskap inte skadats. Ansvaret hamnar på andra i ledande ställnng.

Ulf Bjereld ansluter sig till den kritik mot partiets brist på öppenhet som förra justitieministern Thomas Bodström (S) på lördagen ger uttryck för i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Ja, det är min bedömning också, det är därför det gått så illa i den här affären.

Slutenheten har ”impregnerat” partistrukturen, menar Bjereld, så det är inte inte bara att öppna. Många vet inte hur man ska gå till väga.

– Men jag tror att probleminsikten finns. Jag tror att både Veronica Palm och (partisekreteraren) Carin Jämtin kommer att göra sitt absolut bästa för att göra något åt situationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.