Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Löfvens nya besked verkar panikartat”

01:28. Stefan Löfven (S) om att den budget som S lade fram tillsammans med MP ska vara till grund för valmanifestet.

Statsminister Stefan Löfvens besked om att Socialdemokraterna går till val ensamt var överraskande – och kan vara riskabelt. Det säger statsvetare DN har talat med. ”Politiker som ändrar sig är inte uppskattade”, säger Peter Esaiasson, professor i  stats­vetenskap vid Göteborgs universitet.

När Stefan Löfven i förra veckan meddelade att extraval kommer att utlysas, gjorde han också klart att den budget som S och MP lagt fram kommer att fungera som plattform för partiernas valrörelse. Det stod klart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle gå till val tillsammans.

Men nu tonar Stefan Löfven ned uttalandena från förra veckan.

– Budgeten är överspelad. Den har röstats ned och man kan inte gå till val precis på den budgeten. Nu har vi ett extraval och då har vi nya förutsättningar. Men det innebär inte att jag tänker byta politik helt och hållet, säger han.

Löfven understryker att han inte har några planer på att bryta samarbetet med MP. Men han är sam­tidigt tydlig med att S kommer att genomföra valrörelsen på egen hand.

– Vi går till val som Socialdemokraterna. Vi sitter i en regering tillsammans med Miljöpartiet. Vi har lagt en budget tillsammans – den gäller inte längre för den röstades ned. Förutsättningarna är annorlunda och då måste vi hantera det.

Statsvetare som DN har talat med förvånades över Löfvens besked.

– Jag blev väldigt överraskad och det tror jag att alla blev. Det har nog gått väldigt hastigt alltihop, det verkar panikartat. Det kan tyda på att det finns ett mycket större tryck ­inifrån partiet än vi har märkt, säger Jonas Hinnfors, professor i  statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är väldigt förvånande och dessutom ovanligt att en politiker ändrar sig så snabbt. Politiker som ändrar sig är inte uppskattade. Medborgarna vill inte kolla till politiken så ofta, man misstror politiker som ändrar sig, säger Peter Esaiasson, också han professor i  statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Jenny Madestam är universitetslektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Jag är på ett sätt förvånad eftersom man initialt hållit fast vid budgeten. Samtidigt är det inte förvånande. Givet det parlamentariska läget kan det vara smartare stå på egna ben helt och hållet.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson sade i en intervju i torsdagens DN att Socialdemokraterna bör klippa banden till Miljöpartiet i den kommande valrörelsen. Orsaken var bland annat att samarbetet med MP riskerar att försvåra uppgörelser över blockgränsen.

– Nu argumenterar även Stefan Löfven för att det är lättare att nå blocköverskridande överenskommelser utan Miljöpartiet och det kanske stämmer. Miljöpartiet har varit en nagel i ögat på både Alliansen och Sverigedemokraterna, säger Johan Hinnfors.

Stefan Löfven vill inte svara på vilka delar av det rödgröna budgetförslaget som kan plockas bort i den kommande valrörelsen.

– På område efter område skulle vi ha gjort skillnad med vår budget, som tyvärr blev nedröstad. Det är klart att jag inte ändrar politik bara för att den blivit nedröstad. Där­emot är jag i en annan situation nu, säger Stefan Löfven.

Jenny Madestam säger att väljarna kan uppfatta det som negativt att Stefan Löfven ser ut att påverkas av opinionen mot MP-samarbetet.

– Men det kan också ses som positivt att lyssna på vad tunga aktörer säger. Nu handlar om att ro hem det inför väljarna så det inte framstår som förvirrande. Och så behöver han och S fokusera på att föra en kraftfull politik som handlar om att ta tag i samhällsproblemen som finns i Sverige.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger i en skriftlig kommentar att MP och S är överens.

– Vi kommer att bedriva val­rörelse som egna partier, men vår gemensamma ambition är självklart att fortsätta regeringssamarbetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.