Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfvens rekordmånga resor

Stefan Löfven har gjort 25 utrikesresor under första halvåret som statsminister, dubbelt så många som sin företrädare.

I torsdags lämnade Stefan Löfven ett regngrått Stockholm för ett tvådagarsbesök i Kina där han bland annat deltagit i det ekonomiska toppmötet Boao Forum for Asia och träffat Kinas president Xi Jinping och premiärministern Li Keqiang. Därifrån åkte han direkt till USA där han i dag, måndag, håller ett anförande i New York och sedan far vidare till Washington för möte med bland andra vicepresident Joe Biden. Det blir avslutningen på en intensiv resvecka som inleddes i tisdags när Stefan Löfven bokstavligen sträckte ut en hjälpande hand till de valspurtande finländska Socialdemokraterna genom att delta i en dörrknackningskampanj i Borgå.

Inräknat helgens utlandsbesök har Stefan Löfven sedan han tillträdde som statsminister genomfört 25 utrikesresor. De flesta har gått till närområdet som de baltiska staterna och de nordiska länderna, men han har också hunnit med att besöka Etiopien, Brasilien och USA en gång tidigare.

USA november 2014. Foto: Pontus Höök/Poolfoto

– I en global ekonomi är det oerhört viktigt att bana väg och skapa kontakter. Speciellt i början tror jag att det här är en viktig investering för resten av mandatperioden. Har man en gång träffat några så är det mycket lättare att sedan ha kontakt, säger Stefan Löfven.

När Fredrik Reinfeldt var ny som statsminister hösten 2006 hade han ett lugnare restempo. Reinfeldt gjorde ungefär hälften så många resor under motsvarande period. Ingen av resorna gick utanför Europa.

En förklaring till Reinfeldts lugnare resschema torde vara att den dåvarande alliansregeringen rivstartade mandatperioden med en fulltecknad inrikespolitisk agenda och högt reformtempo. Den nuvarande regeringen är delvis bakbunden av att behöva administrera en borgerlig budget, men det är enligt statsministern inget skäl till att han ägnat mycket tid åt resande.

– Nej, det har ingen koppling alls, säger Stefan Löfven.

Han understryker samtidigt att han även gjort många inrikesresor och att han har prioriterat resor till våra närmaste grannländer. Ett par av resorna har också skett på grund av exceptionella händelser som terror­attentaten i Paris och i Köpenhamn.

Brasilien januari 2015. Foto: Sven Lindwall/EXP/TT

En del resor har tillkommit på eget initiativ, till exempel besöket i Ukraina för ett par veckor sedan. Helgens resa till Kina är ett resultat av en inbjudan.

– Det är naturligtvis en enorm möjlighet att träffa både Kinas president och premiärminister. Det är självfallet bra för Sverige, säger Stefan Löfven.

Regeringen vill att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd och för att det ska bli verklighet krävs stöd från andra medlemsländer. Stefan Löfven säger att hans resor i första hand är till för att skapa kontakter för framtiden men att frågan om säkerhetsrådet också finns med på agendan.

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap, tror att resandet är en medveten strategi från regeringen för att bereda väg för en plats i säkerhetsrådet.

– Att han reser utanför EU pekar i den riktningen, säger Ulf Bjereld.

Ukraina mars 2015. Foto: Joakim Goksör/TT

– Jag tror också att den nya regeringen vill ha en linje som är mer global och mindre inriktad på det europeiska än vad den tidigare regeringen hade och det här resandet är då en del i den strategin, fortsätter han.

Statsvetaren Jenny Madestam är inte förvånad över Stefan Löfvens många resor.

– Han har inga sådana här erfarenheter på partipolitisk nivå. Som politisk ledare behöver man knyta internationella kontakter och jag tror resandet hänger ihop med det. Han har helt enkelt börjat skaffa sig relationer och se världen ur ett politiskt perspektiv, säger hon.

– Att han inte är upptagen med att sjösätta egna reformer ger större möjlighet att göra de här resorna. Det är lite vänteläge just nu, säger Jenny Madestam.

Hans Olsson
hans.olsson@dn.se 

 


Senaste nytt. Bildt och Persson hjälper regeringen

Carl Bildt (M) och Göran Persson (S) ska hjälpa Sverige in i FN:s säkerhetsråd. Det sade utrikesminister Margot Wallström i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen. De tidigare statsministrarna blir hedersambassadörer tillsammans med tidigare kabinettssekreteraren och ministern Pierre Schori (S).

På frågan om vad Carl Bildt, som även varit utrikesminister och partiledare för Moderaterna, ska göra som hedersambassadör säger Wallström:

– Han kan till exempel delta i olika möten och berätta om vilka frågor vi driver i FN. Läs hela artikeln


Analys. Ewa Stenberg: Han lyfter fram arvet från Olof Palme

På väg till Österrike november 2014. Foto: Roger Turesson

Utrikespolitiken står högt på agendan för Stefan Löfven (S). Inspirationen kommer från S fornstora dagar, under Olof Palmes tid. På den internationella arenan står ingen ovillig riksdagsmajoritet i vägen. Men det finns det annat som gör.

Statsminister Stefan Löfven (S) reser dubbelt så mycket som sin företrädare Fredrik Reinfeldt (M). Han har sedan gammalt ett starkt engagemang i internationella frågor, och har dessutom svårigheter att förändra Sverige genom riksdagen. Där finns en majoritet till höger om S och MP. I utrikespolitiken är regeringen friare. Där lyfter den fram arvet från Olof Palme, en tid när Sverige i kraft av föregiven neutralitet engagerade sig i FN, nedrustning och utvecklingsländer.

Nu marknadsför regeringen Sverige under parollen en ”oberoende röst”, inför valet av nya medlemmar till FN:s säkerhetsråd nästa år. Men frågan är vad ”oberoende” egentligen står för.

Sverige har förändrats sedan Palmes dagar, och kallar sig inte längre neutralt. Regeringen är på väg att ingå ett värdlandsavtal med Nato, om att kunna ge och ta emot militärt stöd. Vår säkerhetspolitiska doktrin bygger på samarbete med andra, främst EU och nordiska länder. Frågan är vilken signal de uppfattar när regeringen kampanjar under parollen oberoende. Läs hela analysen 


Läs mer. Fullspäckat schema vid USA-besöket

Joe Biden. Foto: Cliff Owen/AP

Två dygn fullspäckade med möten inleds i dag när Stefan Löfven anländer till New York för sitt andra USA-besök på ett halvår. Efter ett anförande om anständiga arbetsvillkor vid FN:s ekonomiska och sociala råd ECOSOC och ett möte med vice generalsekreterare Jan Eliasson fortsätter Löfven till Washington och träffar USA:s vicepresident Joe Biden i Vita huset.

– De kommer att befästa möjligheterna att samarbeta om klimat- och energifrågor, ekonomi, handel och jämställdhet, säger Löfvens pressekreterare Anne Ekberg. Läs hela artikeln 

Fördjupning. Mer om Löfvens resor

• Tidigare rapportering. Löfven i Kina. Ett ord var censurerat i stats­minister Stefan Löfvens vokabulär när han landade i Peking för ett tvådagarsbesök i Kina. Han ville inte ta d-ordet i sin mun, varken före, under eller efter mötet med Kinas premiärminister Li Keqiang. Läs artikeln

• Tidigare rapportering: Löfven i Ukraina. Sverige kommer att erbjuda Ukraina ett lån på motsvarande 850 miljoner kronor. Det är viktigt för mig och Sverige att visa stöd för Ukraina under svåra tider, sade statsminister Stefan Löfven under sitt besök i Ukrainas huvudstad Kiev. Läs artikeln

• Tidigare rapportering: Löfven i Brasilien. Statsministern träffade president Dilma Rousseff i Brasiliens huvudstad. Hennes popularitet håller i sig, trots korruptionsanklagelser. Läs artikeln

• Tidigare rapportering. Löfven i USA. I New York gjorde statsministern sin FN-premiär som regeringschef, vid ett besök med anledning av firandet av barnkonventionen. Läs artikeln

• Läs mer om Stefan Löfvens resor på regeringens hemsida

Fakta. Statsministerns resor

8 okt 2014
Italien (Milano), EU-toppmöte

20 okt 2014
Finland (Helsingfors), officiellt besök

21 okt 2014
Estland (Tallinn), officiellt besök

21 okt 2014
Litauen (Vilnius), officiellt besök

21 okt 2014
Lettland (Riga), officiellt besök

23 okt 2014
Belgien (Bryssel), EU-toppmöte

11 nov 2014
Norge (Oslo), möte med statsminister Solberg

12 nov 2014
Danmark (Köpenhamn), möte med statsminister Thorning Schmidt

19 nov 2014
USA (New York), högnivåmöte FN:s generalförsamling

29 nov 2014
Österrike (Wien), SPÖ:s kongress

18 dec 2014
Belgien (Bryssel), EU-toppmöte

1 jan 2015
Brasilien (Brasilia), installationen av president Rousseff

11 jan 2015
Frankrike (Paris), manifestation efter terrordåden

22 jan 2015
Schweiz (Davos), World Economic Forum

30 jan 2015
Etiopien (Addis Abeba), Afrikanska unionens toppmöte

12 feb 2015
Belgien (Bryssel), Europeiska rådet

16 feb 2015
Danmark (Köpenhamn), minneshögtid efter terrordåden

20 feb 2015
Spanien (Madrid), möte med premiärminister Rajoy

25 feb 2015
Tyskland (Berlin), möte med förbundskansler Merkel

10 mars 2015
Ukraina (Kiev), möte med president Porosjenko och premiärminister Jatsenjuk

16 mars 2015
Polen (Warszawa), möte med premiärminister Kopacz

19 mars 2015
Belgien (Bryssel), Europeiska Rådet

24 mars 2015
Finland (Borgå), dörrknackning med finländska Socialdemokraterna

27 mars 2015
Kina, Boao Forum for Asia

30 mars 2015
USA

25 utrikesresor

... har Stefan Löfven genomfört sedan han tillträdde som statsminister, inräknat helgens utlandsbesök.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.