Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfvens vänstergir får hård kritik av näringslivet

Bland de absoluta näringslivstopparna är inställningen klar: Stefan Löfven har misskött sig och vissa anser att beröringsskräcken med SD är löjlig.

Efter veckans politiska kaos har DN talat med några av Sveriges mest profilerade entreprenörer och företagsledare.

På sin bondgård på Värmdö utanför Stockholm kritiserar entreprenören Olof Stenhammar statsminister Stefan Löfvens så kallade vänstersväng. ”Den där Löfven” gjorde upp med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt om vinster i välfärden och med Miljöpartiet, både om att skjuta upp bygget av Förbifart Stockholm och om att stänga Bromma flygplats.

– Det verkar som om Stefan Löfven inte uppfattat att den vänstersväng han gjorde inte stöddes av de val som väljarna gjort. Det lyste om ögonen på Sjöstedt när han talade om att förbjuda vinster i välfärden, men väljarna stödde inte det. Vänsterpartiet låg helt still och Miljöpartiet backade, säger han.

Grundaren av Optionsmäklarna, som senare köpte Stockholmsbörsen, lutar sig fram och fortsätter:

– Det gäller att ha respekt för demokratiska värden och det tycker jag inte att Löfven har haft. Ska han nu göra om samma sak?

Det är farligt att signalera att vinster är fel, anser han.

– Vad är nästa steg? Att samhället ser ned på vinster i alla branscher? Vinst är en förutsättning för näringslivet. Vinst är avgörande för att man ska ta risken och satsa. Vinst är bekräftelsen på att man gör rätt. Företag som inte gör vinst läggs ned.

Uppgörelserna med Miljöpartiet är även andra upprörda över, bland andra Sven-Olof Johansson, som är huvudägare och vd för fastighetsbolaget Fastpartner.

– Att stoppa Förbifarten uppskattas kosta 4 miljoner kronor om dagen. För motsvarande kostnad på årsbasis kan man anställa 1 500–2 000 sjuksköterskor. De har stoppat det av politisk prestige och sådant får tydligen kosta pengar, säger han på telefon.

Att Löfven bröt sina överenskommelser med alliansen för att gå Vänsterpartiet och Miljöpartiet till mötes tas inte väl upp i näringslivet. Den silverhårige Sven Hagströmer, huvudägare i det noterade investmentbolaget Creades och medgrundare av Junilistan och den fallna HQ Bank, påpekar att tilliten är oerhört viktig i Sverige.

– Det är för att vi litar på varandra som vi kan göra affärer och ha avtal på fem sidor i stället för 500 sidor som i anglosaxiska länder, säger han på telefon.

Han hävdar att Stefan Löfven struntade i den andan genom att göra upp med alliansen om bland annat Bromma flygplats, för att sedan bryta uppgörelsen efter valet.

– Plötsligt var Löfvens överenskommelser med alliansen inte vatten värda, säger han.

Många i näringslivet är arga på regeringens budget, enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

– I den budget som föll fanns många inslag som våra medlemmar ansåg var företagsfientliga. En medlem beskrev det som att det känts som att ha en svart filt över huvudet de här två månaderna, säger hon.

Hon efterlyser att nästa regering tittar ut över omvärlden och ser vilken konkurrenskraft Sverige behöver.

När det gäller utfrysningen av Sverigedemokraterna anser Olof Stenhammar att den var fel.

– Man måste respektera att 13 procent av folket har valt dem och då kan man inte ha total beröringsskräck.

Sven Hagströmer är inne på liknande tankegångar.

– Partierna måste adressera immigrationsfrågan i stället för att lämna ”walk over” till SD. Vi har ju sex gånger så hög invandring som jämförbara länder. Vi kan inte i längden ha asylinvandring på drygt 1 procent om året, säger han.

Inte bara storägare, utan också företagsledare har synpunkter på budgetkaoset och nyvalet. Saabchefen Håkan Buskhe, som tillsammans med en delegation från näringslivet reser med kungen på hans statsbesök i Frankrike, oroar sig för hur det ser ut utifrån.

– Vi är ett litet land med bra konkurrenskraft, men det går fort att skapa misstro, säger han till Dagens Nyheters korrespondent Magnus Falkehed i Paris.

Han kräver att politikerna löser upp knuten.

Även Börje Ekholm, som är vd för familjen Wallenbergs noterade maktbolag Investor, anser att politikerna måste ta ansvar. Han påpekar att företagen har krav på sig att leverera bra produkter och tjänster och att medborgarna borde kunna ställa samma krav på politikerna.

– Egentligen visar det som hänt på ett djupare politiskt ledarskapsproblem, säger han.

Flera näringslivstoppar häpnar över att Stefan Löfven, som har påståtts vara en skicklig förhandlare, inte har klarat att lösa situationen.

– Om Stefan Löfven hade varit en så himla smart förhandlare som han framställdes som skulle han ha börjat att förhandla med alliansen innan han gjorde upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Man måste alltid ha en plan B, säger Sven Hagströmer.

Sven-Olof Johansson uttrycker det så här:

– Löfven är lite bossig i sitt sätt att gå fram. Det är mycket fackpamp över honom. I de kretsarna kanske det går hem med lite skrämsel och skräck, men det kanske inte funkar i det politiska.

Flera svenska företagare hoppas på en stark regering eftersom entreprenörer och företags­ledare är beroende av stabilitet för att våga investera. Så här uttrycker sig Handelsbanksnestorn Tom Hedelius, som även är storägare i industrihandelsbolagen B&B Tools och Addtech samt teknikkoncernen Lagercrantz:

– Det är en allvarlig situation om Sverige har en svag regering när omvärlden är så skakig och instabil som den är, med bland annat oroligheter i Ukraina. Dessutom vill näringslivet ha långsiktighet och stabilitet, säger han på telefon från sitt semesterhus på Rivieran.

Börje Ekholm på Investor varnar för följderna av en svängig politik.

– Om politiken inte klarar av att leverera långsiktiga stabila spelregler kan det resultera i försämrad tillväxt för Sverige, säger han.

Börje Ekholm efterlyser en samling i mitten och är förvånad över att regeringspartierna går fram som ett block i nyvalet eftersom det riskerar att leda till samma låsningar igen.

Olof Stenhammar uttalar det som många i näringslivet länge har varit inne på, nämligen önskemål om en koalitionsregering bestående av moderater och socialdemokrater.

– De ligger inte så långt ifrån varandra. Men jag förstår att det inte går eftersom det inte skulle accepteras långt ned i organisationerna.

Han klappar en biffko. Gården är en sorts revansch. Hans föräldrar fick lämna gården han växte upp på av ekonomiska skäl och Olof Stenhammar bestämde sig för att köpa en gård när han fick råd.

Birgitta Forsberg

Birgitta Forsberg är ny medarbetare på Dagens Nyheter. Hon kommer närmast från Affärsvärlden. Nyligen utsågs hon till Årets journalist av Sveriges tidskrifter och hon har tidigare fått flera journalistpriser.

Birgitta Forsberg är också författare till böckerna ”Svenska miljardärer” (Lind & Co 2012) och ”Fritt fall – Spelet om Swedbank” (Ekerlids 2010). I DN kommer hon att kommentera näringslivsfrågor och vara ekonomireporter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.