Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Lokalpolitiker först att bryta blockbarriären

Stefan Löfvens visioner för rikspolitiken är på väg att bli verklighet lokalt. I många kommuner pågår nu intensiva förhandlingar för att bryta blockpolitiken, i spåren av Sverigedemokraternas framgångar. S-politiker hoppas att de banar väg för rikspolitiken. Men Moderaterna varnar för dyra samarbeten.

Sverigedemokraternas framgångar i valet 2014 innebär stor osäkerhet om styret ute i kommunerna. Inget av blocken har egen majoritet i 162 kommuner, alltså över hälften av landets kommuner. Det är ungefär dubbelt så många kommuner som efter valet 2010.

Statsvetaren Anders Sannerstedt är övertygad om att det blir fler konstellationer över blockgränsen under den kommande mandat­perioden.

– Det kommer att se olika ut i olika kommuner. Mycket hänger på personkemin mellan politikerna och vilken tradition man har kring samarbete, säger han.

I Karlskrona har Socialdemokraterna redan gjort upp med Folkpartiet och Centerpartiet.

– Det är historiskt. Jag har suttit i kommunfullmäktige sedan 1985 och under alla dessa år har vi haft blockpolitik, säger Patrik Hansson (S), blivande ordförande i kommunstyrelsen.

Under de senaste åtta åren har Karlskrona styrts av alliansen och Miljöpartiet i minoritet. Men budgetarbetet har kärvat vid ett par tillfällen, när Sverigedemokraterna ställt sig bakom oppositionens förslag.

– Nu får vi ett stabilt majoritetsstyre. Jag är jätteglad för det, säger Börje Dovstad (FP).

I många andra kommuner har förhandlingarna om makten bara inletts. Det gäller styret i en rad större städer som Gävle, Jönköping och Borås.

I Norrköping har Socialdemokraterna siktet inställt på en uppgörelse med FP, KD och C.

– Vi står inför väldigt stora investeringar. Då är det viktigt att det finns en tro på att besluten gäller på lång sikt, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

I skånska Hörby kan Socialdemo­kraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Krist­demokraterna bilda en så kallad regnbågskoalition.

Knäckfrågan i förhandlingarna är privata alternativ i äldreomsorgen, som Socialdemokraterna motsatt sig.

– De borgerliga partierna hade det i sina valmanifest så det är en fråga som måste lösas. Men jag tror att de andra partierna vill ta det ansvaret. Det finns inget alternativ, säger Lena Rosvall (S), troligen blivande kommunalråd.

Det är inte bara socialdemokrater som lyckas med att bryta tidigare samarbeten.

I Helsingborg kan alliansen locka över Miljöpartiet från de rödgröna.

I Skövde kan alliansen regera vidare i minoritet, men med siktet inställt på breda uppgörelser över blockgränsen.

Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) låter nästan som ett eko av socialdemokraten Stefan Löfven när hon talar om att ta ansvar inför medborgarna:

– Jag är väldigt mån om att ta vara på det vi kallar Skövde­andan som innebär att vi jobbar fantastiskt bra över de politiska gränserna, säger hon.

Det är ingen tvekan om att kommunpolitikerna är satta under hård press. Men åsikterna går isär om vad som blir effekten på sikt.

Moderaten Anders Knape, som är kommunpolitiker i Karlstad och ordförande i organisationen Sveriges kommuner och landsting, spår en stormig tid i landets lokala och regionala parlament.

– Jag tror att vi kommer att se regnbågskoalitioner och andra okonventionella lösningar på många håll. Vi kommer också att få se ett ökat antal minoritetsstyren. Fler konstellationer kommer nog också att spricka, säger han.

Han ser en fara för de offentliga finanserna när många partier ska jämka ihop sina program i kommunerna.

– Det är många viljor som ska tillgodoses. Det har en tendens att driva kostnader. Det kanske är så att kraven på ökade statsbidrag kommer att växa, säger Knape.

S-politiker tror i stället att nya samarbeten i kommunerna kan leda till att blockpolitiken luckras upp även i rikspolitiken.

– Vi har sett tidigare i svensk politik att det som händer lokalt är en föregångare på riksplanet. Så var det med vårt samarbete med Miljöpartiet, säger Lars Stjernkvist.

Patrik Hansson tror att de borgerliga partierna behöver lite tid.

– Krutröken efter valet har inte lagt sig än, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.