Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Lööf: Asylsökande ska kunna bli arbetskraftsinvandrare

19:22. Se första avsnittet av DN:s nya program Rakt på sak där Annie Lööf gästar programledaren Mats J Larsson.

Centerpartiet vill att asylsökande ska kunna byta spår från första dagen de kommer till Sverige och i stället bli arbetskraftsinvandrare. Dessutom vill partiet se massproduktion av enkla modulhus i flyktingtäta kommuner för att råda bot på bostadsbristen.

C-ledaren Annie Lööf presenterade förslagen på torsdagen när hon var första gäst i det nya webb-tv-programmet ”Rakt på sak” i DN:s tv-studio. Bland annat ansluter hon sig till Miljöpartiets förslag att en asylsökande ska kunna byta spår från första dagen i Sverige.

– Är det så att man har en gedigen utbildning och man känner sig redo att börja jobba och få ett jobb ska man inte behöva vänta och vara kvar i asylprocessen, säger Annie Lööf i programmet.

På fredagen presenteras hela Centerns 20-punktsprogram för en förbättrad integration av flyktingar i samband med partiets kommun- och landstingsdagar i Norrköping. Men där finns inga av de förslag som Kristdemokraterna och Folkpartiet kommit med.

– Vi har valt att lägga fram andra förslag, konstaterar C-ledaren som är motståndare både till sänkta bidrag och KD- och FP-förslagen om att permanenta uppehållstillstånd ska ersättas av tillfälliga.

C vill också öka byggandet av enkla bostäder i kommuner som tar emot många flyktingar. Det ska ske genom tillfälliga bygglov, att kommuner ger längre byggrätt till byggbolag, en översyn av byggnormer samt en förhandlingsman som ska kunna ge statliga kreditgarantier.

– Vi måste trycka på för att få fler enkla bostäder på plats, säger Annie Lööf.

Men skulle det verkligen lösa den akuta bostadskrisen?

– Det är precis detta som skulle hjälpa den akuta bostadsbristen. I dag har vi över 10.000 personer som fått uppehållstillstånd som sitter fast på asylboenden och inte kommer ut.

Hon tycker inte att det är yrvaket att de borgerliga partierna nu tävlar om att lägga förslag på det integrationspolitiska området. Före riksdagsvalet i fjol, när Sverigedemokraterna fick nästan 13 procent av rösterna, kom inga förslag på området från de borgerliga.

– Vi hade kunnat lyfta frågorna mer. Men att säga att vi gör detta på grund av Sverigedemokraterna är fel. De har ingen integrationspolitik alls, anser Lööf.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.