Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/loof-beklagar-omskarelsebeslut-men-har-sjalv-lagt-liknande-motion-i-riksdagen/

Politik

Lööf beklagar omskärelsebeslut – men har själv lagt liknande motion i riksdagen

Annie Lööf talar under Centerpartiets stämma. Foto: Tommy Pedersen/TT

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tog tidigare avstånd från centerstämmans beslut att förbjuda omskärelse av pojkar. 

Nu visar det sig att C-ledaren själv lagt en liknande motion i riksdagen. 

”Jag ändrade uppfattning”, skriver hon i en kommentar. 

I helgen samlades Centerpartiets högsta beslutande organ centerstämman för att bestämma vilken politik partiet ska driva de kommande åren. 

Ett av besluten som togs i helgen handlar om manlig omskärelse. Partiet vill att ingreppet förbjuds i Sverige på minderåriga pojkar, så länge det inte finns medicinska skäl. 

Kort efter att förslaget klubbades igenom tog partiledaren Annie Lööf avstånd från sitt partis beslut. 

– Partistyrelsen har ju avslagit de här motionerna under alla mina åtta år som partiledare och även inför den här stämman. Nu valde partistämman mot partiledningens vilja att fatta beslutet. Jag beklagar det, sade Lööf till TT. 

Och fortsatte:

– Vi håller ju religionsfriheten högt och för oss är det viktigt att stå upp för de grundlagsfasta rättigheter som finns och att värna minoriteter som finns i Sverige. Det här är inget som vi kommer att skriva riksdagsmotioner om. 

Men det har C-ledaren redan gjort. Som ny riksdagsledamot 2007 skrev Lööf en liknande motion tillsammans med partikollegan Staffan Danielsson, något som Expressen var först att berätta. 

Då ville C-ledaren att lagen som redan förbjuder könsstympning av kvinnor i Sverige, görs könsneutral så att den också omfattar omskärelse av minderåriga pojkar. 

”Religiösa riktningar vill ofta synligt visa upp sin särprägel och sina medlemmars tillhörighet till en viss trosuppfattning. Det kan vara en huvudbonad, en slöja, en burka som helt döljer kvinnans ansikte, en viss klädedräkt, korstecken, offentliga böner, radband osv. Och det kan även vara rent kirurgiska bortoperationer som för alltid deformerar människokroppen till något annat än hur den var vid födseln. Oftast drabbar dessa stympningar de känsliga könsorganen”, skriver de två centerpartisterna i motionen. 

”Centerpartiet lägger mycket stor vikt vid integritetsfrågorna, och det här är ett oerhört tydligt exempel på hur i dessa fall ett barns integritet kränks genom att de föräldrar som man är helt beroende av tillåts besluta om att barnens könsorgan ska stympas”, tyckte C-ledaren då. 

Annie Lööf själv menar att hon har ändrat sig. 

”Det stämmer att jag har motionerat om detta för 12 år sedan som ny riksdagsledamot, men jag ändrade uppfattning bara något år efter det”, skriver C-ledaren i en skriftlig kommentar till DN.