Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Lööf fortsätter nobba Löfven

Foto: Lotta Härdelin

Regeringsbildaren Stefan Löfven väntas i dag möta Alliansens ledare, en och en. Den första träffen håller S-ledaren med Centerns Annie Lööf. På väg in till mötet med Löfven lämnade Lööf samma budskap som tidigare: ”Det är nej till att sitta i regeringen med S.”

Annie Lööf har envist nobbat alla tidigare inviter från Stefan Löfven och skrev i går på Twitter att ”I morgon bitti kommer jag att träffa Stefan Löfven. Jag kommer framföra samma sak som jag sagt till talmannen och tidigare i veckan i media”.

På väg in till mötet upprepade Lööf samma budskap.

– Det är nej till att sitta i regeringen med S, ja till Alliansens budgetmotion och ja till att fortsätta med de blocköversskridande överenskommelser som redan finns, säger Annie Lööf på väg in till mötet och tillägger:

– För budgeten får Stefan Löfven söka stöd hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Senast den 26 september ska Löfven rapportera till riksdagens talman Per Westerberg hur hans sonderingar om att bilda en regering med Miljöpartiet har gått.

– Jag vill samarbeta, jag vill ta ansvar och jag är helt övertygad om att fler partier kommer att landa i den slutsatsen, sade Löfven efter att han träffat talmannen.

Det parlamentariska och politiska läget är inte så allvarligt att de borgerliga partierna har skäl att slå in på en annan linje än hittills vad gäller samarbete med Stefan Löfven, enligt Centerledaren Annie Lööf.

– Tongångarna 2010 var desamma, Alliansen hade en minoritetsregering och Sverigedemokraterna var tungan på vågen och de rödgröna var mindre. Det var tal om att Miljöpartiet skulle ingå i regeringen och det talades om nyval och kaos, men det lade sig sedan, säger Annie Lööf efter ett dryga halvtimmen långt möte med Löfven.

Kan Löfven bara visa, enligt Lööf, att V stödjer hans budget så är fältet öppet för honom att bli statsminister.

Något nytt budskap hade hon således inte med sig till träffen med S-ledaren.

– Han visste att jag skulle komma och markera att jag vill vara en aktiv och granskande opposition, säger Lööf och tillägger att Löfven vill sondera terrängen för blocköverskridande samtal.

De överenskommelser över blockgränserna som finns för friskolor, försvar, pensioner och migration vill hon gärna fortsätta med, säger hon. Men det bygger på att S först är överens med Miljöpartiet. Då är Alliansen beredd att diskutera, gemensamt, med Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.