Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Lööf i ”Agenda”: Urusla siffror

Annie Lööf sade i ”Agenda” att hon kommer att lägga fram sitt eget förslag till nytt idéprogram ”i mitten av februari”.
Annie Lööf sade i ”Agenda” att hon kommer att lägga fram sitt eget förslag till nytt idéprogram ”i mitten av februari”. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Centerpartiet är nere för räkning, i alla fall om vi får tro den Sifomätning som på söndagen angav ett stöd på blott 3,2 procent för partiet. Annie Lööf sa i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen att hon har ”ett stort ansvar” som partiledare.

– Jättetråkigt, det här är urusla siffror. Vi måste nu jobba hårt och analysera vad som hänt. Den turbulens som följt på förslagen om nytt idéprogram har skadat Centerpartiet kortsiktigt, sade Annie Lööf när hon frågades ut av programledaren Anna Hedenmo.

Lööf förklarade på nytt att programförslagen som kommit fram i debatten ännu inte behandlats av partiledningen – de kommer från den arbetsgrupp inom partiet som har i uppgift att jobba med idéprogrammet.

– Jag har givetvis ett stort ansvar som partiledare. Samtidigt är Centerpartiet ett öppet parti, förslag behandlas i en öppen process, olikt hur det går till hos Socialdemokraterna, sade Lööf.

Inför ”Agenda” kom det fram att journalister som hört av sig till programmet för att få en möjlighet att ställa frågor till Lööf efter sändningen hade mötts av kalla handen.

– Vi måste respektera om de gäster vi bjudit in inte vill träffa pressen inne i våra lokaler. De gör vi alltid, säger Mikael Pettersson, redaktör på ”Agenda”, i en kommentar på SVT:s hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.