Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 09:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/loof-inget-har-andrats-sedan-i-lordags/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lööf: Inget har ändrats sedan i lördags

01:30. ”Vill fortfarande se Kristersson som statsminister”. Hör Annie Lööf (C) inför måndagens möte med talmannen.

Centerledaren Annie Lööf gav inga nya besked efter sitt möte med talman Andreas Norlén. 

Hennes statsministerkandidat är fortsatt Ulf Kristersson, och hon vill att riksdagens partier minus V och SD ska samarbeta över blockgränsen.

Samtidigt säger Ebba Busch Thor (KD) att om Alliansen inte tillträder som regering går hon i opposition. 

VAL 2018

Efter mötet med talman Andreas Norlén upprepade Annie Lööf hennes hållning om att hon inte tänker släppa fram en moderatledd högerregering, men att det samtidigt inte är ett ja till Stefan Löfven. 

Hon gav inga nya besked under pressträffen på måndagsförmiddagen, men tog tillfället i akt att försvara sitt och Jan Björklunds (L) beslut att nobba Ulf Kristerssons (M) regeringsalternativ. 

– I fredags eftermiddag och under presskonferensen i dag så hörde vi att Jimmie Åkesson kommer rösta nej till alla regeringar som de inte kan påverka, så över 200 ledamöter hade röstat nej till de regeringsförslag som vi tidigare har diskuterat, sade Lööf och tillade att man alltså måste tala över blockgränsen.

Annie Lööf efter pressträffen om talmansmötet.
Annie Lööf efter pressträffen om talmansmötet. Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

Hon framhävde talepunkten om att sex partier (minus SD och V) står för 75 procent av väljarna och riksdagsmandaten, och att man bör kunna komma fram till en lösning över blockgränsen. 

Samtidigt nappade hon inte på Löfvens om än försiktiga invit till samtal om sakpolitik. Utan att han tillfrågades om det specifikt, tog Löfven upp arbetsmarknadspolitik som ett område som man skulle kunna förhandla med mittenpartierna om, ifall ett regeringssamarbete vore aktuellt. 

– Det är intressant att Stefan Löfven börjar tala politik när det verkar som att han ska få sonderingsuppdraget. S måste vara beredda på politiska samtal även när de inte har sonderingsuppdraget, sade hon.

KD-ledaren Ebba Busch Thor träffade talmannen efter Annie Lööf. På hennes pressträff lade hon skulden på att C och L för att dörren till en alliansregering nu verkar vara stängd. 

– Det var centern och Liberalerna som stängde dörren till det förslaget som Alliansen hade. Eftersom att C och L stängde dörren för det alternativet så vilar det ett ansvar på dem att visa vägar framåt, sade hon.

Hon sade även att om en borgerlig regering med allianspolitik inte tillträder så kommer KD gå i opposition. 

– Jag skulle kunna önska mig mycket i det här läget, men ingenting kommer att hjälpa vad som är realistiska regeringsalternativ. Då utgör vi bättre funktion i en opposition. Vi skulle ingå i en regering som gör tydlig skillnad för Sverige och det görs bäst med allianspolitik.

Liberalernas Jan Björklund var näst på tur, och tillbakavisade kritiken som riktats mot honom och Annie Lööf sedan de nobbade Kristerssons ”3-2-1”-förslag. 

– Väljarna bestämmer, jag har att svara inför de väljarna som har röstat på L och de har sagt nej till SD, sade han, som ett sätt att motivera för borgerliga väljare hur han kunde säga nej till en borgerlig statsminister.

Han säger att han har presenterat tre regeringsalternativ – en alliansregering som stöds av Socialdemokraterna, en samlingsregering med M och S (den tyska lösningen) eller en alliansregering som stöds av MP (Stockholmslösningen).  

– I en M -S-regering kan Alliansen samarbeta ändå, sade Björklund.

Björklund var återhållsam vad gäller frågor om ett eventuellt samarbete med Stefan Löfven i ett eventuellt läge där han leder sonderinguppdraget. 

Anser du att alliansen bör träffas och samla ståndpunkterna som ni sen ger till Löfven om han får sonderingsuppdraget? 

– Träffas gör vi men sen är det inte säkert att vi ger samma svar eftersom att vi har olika uppfattningar i vissa frågor, säger Björklund. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.