Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lööf kunde inte tiga längre

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Maria Crofts om striden inom Centern.

Upproret i Centern har pågått i flera veckor och växer hela tiden. Varför har partiledaren Annie Lööf varit så tyst?

– Hon säger själv att hon velat hålla sig utanför den process som pågår där centerpartisterna ute i landet ska ha synpunkter på idéprogrammet. En annan förklaring är att hon arbetar på distans från Thailand och har haft svårt att ringa från mobilen.

Varför uttalar hon sig nu?

– Hon kunde helt enkelt inte tiga längre. Kritiken växer och distrikten tar fram egna förslag. Nästa steg är att ifrågasätta Annie Lööfs partiledarskap. Att centerns andre  vice ordförande Anna-Karin Hatt sågade idéprogrammet i en debattartikel, som publicerades i flera landsortstidningar i dag, vägdes sannolikt också in när Lööf bestämde sig för att kommentera programmet. Hatt var Lööfs medtävlare om partiledarposten och kan snabbt bygga upp ett nytt stöd i partiet.

Vad betyder striden om idéprogrammet inom Centern för partiets möjligheter att locka väljare?

– Striden kommer väldigt olägligt för Centern. Partiet brottas med sjunkande opinionssiffror och ligger under fyraprocentspärren till riksdagen. Väljare är nog inte helt insatta i själva sakfrågan men många brukar dra öronen åt sig när det blir stridigheter i partierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.