Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lööf: Moderaterna kan inte köra ett eget race

Foto: Lotta Härdelin

Partiledaren Annie Lööf (C) varnar Moderaterna för att bilda pakt med S om migrationsfrågan, innan man kommit överens i Alliansen, rapporterar Sydsvenskan. 

– I så fall lämnar man den alliansregering man varit med och bildat, säger Lööf till tidningen. 

Migrationsfrågan har skapat stora sprickor inte bara mellan regeringspartierna utan också i Alliansen. Centerpartiets beslut att med viss tvekan stödja regeringens förslag om ny chans till uppehållstillstånd för ensamkommande, genererade ett utspel på Facebook signerat Ulf Kristersson (M). 

”Av samma skäl som jag och Moderaterna naturligtvis aldrig skulle bilda eller ingå i en regering som inte klarar av uppgiften att föra en vettig ekonomisk politik, så kommer vi naturligtvis inte heller bilda en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik. Detta är inget hot, det är tvärtom ett löfte”, löd en del av meddelandet. 

Under de följande veckorna har alliansledarna vid flera tillfällen hävdat att Alliansen mår bra och att det inte är konstigt eller ovanligt att inte vara överens i vissa frågor. 

Läs mer: Lööf efter kritiken från M: Alliansen mår bra

Kristersson meddelade i en intervju med DN att han, liksom C vill se en bred överenskommelse om migrationspolitiken. Dock ser M-ledaren ingen annan utväg än att det blir upp till de största partierna, M och S, att göra upp om migrationspolitiken. 

– Det finns ganska många migrationsfrågor där Alliansen är eniga, men det har blivit uppenbart den senaste tiden att det finns viktiga migrationsfrågor där Alliansen inte är enig. Det tydligaste exemplet är frågan om ensamkommande. När detta sammanfaller med att det är precis lika uppenbart att Socialdemokraterna har övergivit Miljöpartiets linje i migrationsfrågan, då skapar det problem i båda blocken. Men det skapar också en unik ny möjlighet för svensk politik att ta sig samman och lösa de här problemen. Att inte låta det här paralysera svensk politik en mandatperiod till, sade Ulf Kristersson tidigare. 

Han menar att det politiska läget möjliggör en unik möjlighet för de två stora partierna att komma överens om en långsiktig migrationslösning. 

Även Lööf är helt inne på en bred överenskommelse. Men hon vill först se att frågan diskuteras inom Alliansen, innan man sträcker ut en hand till vänster. 

– Jag ser fram mot att bilda en alliansregering. I Alliansen formar vi politiken tillsammans och tar därefter initiativ till blocköverskridande samtal med S. Det krävs att alla partier i en regering står bakom de lagförslag som läggs fram. Moderaterna kan inte köra ett eget race. I så fall lämnar man den alliansregering man varit med och bildat, säger Annie Lööf i samband med en stor intervju i Sydsvenskan

DN söker Ulf Kristersson för en kommentar. 

Läs mer: Ewa Stenberg: Löfvens försök att fånga SD-väljare är en högriskstrategi

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.